József napja van. | 2024.03.19

ENSZ-vezető: csak a befogadásra hajlandó országokkal kellene elosztási rendszert bevezetni az EU-ban

2018-09-20 15:45:00

Csak a menekültek befogadására hajlandó tagállamok részvételével kellene bevezetni egy menekültelosztási mechanizmust az Európai Unióban - javasolta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője egy csütörtöki német interjúban.

    Filippo Grandi a Handelsblatt című üzleti lapban megjelent interjúban a menekültügy körül az EU-ban folytatott vitákról szólva hangsúlyozta: "folyton egy európai menekültválságról beszélünk, amely így, ebben a formában nem is létezik".
    Úgy vélte, menekültválság máshol van, például Libanonban, Pakisztánban, Kenyában vagy Kolumbiában. Európa viszont "a megszállottja lett egy válságnak, amely az eltorzult politikai valóságérzékelésből fakad", és így "nem is látja meg, hogy hol van a legtöbb menekült". 
    Felvetette: vajon miért van az, hogy a UNCHR 50 százalékos alulfinanszírozottságtól sújtva folytatja programjait? Hozzátette: Európa nem képes megfelelő forrásokat biztosítani arra, hogy "helyben kezeljük a válságokat".
    "Erről kellene vitatkozni ahelyett, hogy néhány hajóról veszekedünk" - mondta az olasz diplomata.
    Kiemelte, hogy a menekültek bevándorlását "sajnos gyakran nagy problémának állítják be, holott az érkezők száma erősen csökkent" Európában. Ez "megnehezíti a megoldások keresését".
    A menekültügy "állandó problematizálása a félelem, sőt az ellenségesség légkörét" alakítja ki, ami "nagyon veszélyes". Ennek a tevékenységnek az eredménye egy "ördögi kör: a hangulat felszítása erősíti a migrációelleneseket, ami még tovább nehezíti a megoldások keresését" - fejtette ki Filippo Grandi.
    Hangsúlyozta, hogy 2015-ben valóban "nagyon sok ember érkezett", és Európa felkészültsége nem volt megfelelő, most viszont "abszolút kezelhető" a helyzet, ezért most kell kialakítani azokat a mechanizmusokat, amelyekre Európának szüksége lenne egy esetleges újabb menekülthullám kezelésre. 
    Mint mondta, reméli, hogy legalább néhány EU-tagország elfogadja a UNCHR és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) javaslatát, amely szerint be kell engedni a kikötőkbe a Földközi-tengerről kimentett menedékkérőket szállító hajókat, gyorsított eljárással meg kell vizsgálni, hogy ki szorul védelemre, és ezeket az embereket szét kell osztani a befogadásra hajlandó országok között.
    Aláhúzta: jó lenne, ha az EU közös megoldásra jutna, de látható, hogy a menekültek valamennyi tagállamra kiterjedő, kötelező elosztása "nem működik". Azonban ha néhány tagállam összefog és létrehoz egy rendszert, "mások remélhetőleg követik őket később".
    A UNHCR vezetője a többi között arról is szólt, hogy elutasítja a Földközi-tengerről partra szállított embereknek kialakítandó észak-afrikai befogadóközpontok gondolatát. Mint mondta, az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetőjeként nem támogathat olyan javaslatot, amely "megfoszt embereket attól a joguktól, hogy menedéket kérjenek Európában".
    Vannak emberek, akiknek "nagyon is nyomós okaik vannak arra, hogy az EU-ban kérjenek védelmet" - tette hozzá. Más lehetőségek is léteznek, például a fokozottan védelemre szoruló emberek áttelepítése, de "túl alacsonyak a számok ahhoz, hogy ez valódi alternatíva legyen az embercsempészek helyett" - mondta Filippo Grandi.