József napja van. | 2024.03.19

Kerékpárút-hálózat épül Sajószentpéteren

2018-09-20 14:04:23

Sajószentpéteren évtizedek óta probléma a megfelelő kerékpárút-hálózat hiánya. Ezzel a beruházással teljes egészében tehermentesül a 26-os számú főút átkelési szakasza a kerékpárosoktól, akik sokkal biztonságosabban fogják tudni megközelíteni a város központját, illetve közintézményeit.

A nyertes pályázat eredményeként a kedvezményezett 293.557.155 Ft, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A 293,56 MFt-os Európai Uniós támogatás segítségével nagymértékben javul Sajószentpéter város közlekedésbiztonsága.

A pályázat célja: Sajószentpéter város közlekedési úthálózatának kerékpárbaráttá alakítása, a CO2 kibocsátás mérséklése, az élhető városi környezet megteremtése, az éghajlat-változás mérséklése. A projekt megvalósításának eredményeként a Déli városrészről és a BÉV-telepről érkezők a Bethlen Gábor és a Vörösmarty úton, a Szabadság-telepről érkezők az Erőmű úton, az Ibolya telepről érkezők a Bercsényi úton, az Alvég városrészről érkezők pedig a Pálóczi úton keresztül érhetik majd el a 26-os főút mellett lévő városközpontot, illetve a település közintézményeit. Az új kerékpárút-hálózat közvetlenül kapcsolódik a berentei-kazincbarcikai hálózathoz is. A pályázat részeként a meglévő kerékpárút-hálózaton pótlásra kerülnek a hiányzó KRESZ-táblák, újra lesznek festve a burkolati jelek, valamint kerékpártámaszok kerülnek elhelyezésre a nyomvonal meghatározott pontjain, az önálló kerékpárút szakaszok szabványos közvilágítást

kapnak, továbbá megújul az Alacska-patak fölött átívelő híd is, minek eredményeként a kerékpáros forgalom is zavartalanul áthaladhat rajta. A projekt részeként beszerzésre kerül egy úttakarító seprőgép, amely a hálózat karbantartására szolgál majd. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.