József napja van. | 2024.03.19

Szeptember végén újra látható lesz a híres prágai Orloj

2018-09-20 12:25:00

Kilenc hónapig tartó felújítás után szeptember végétől újra látható lesz a prágai Óvárosi városháza híres csillagászati órája, az Orloj.

    A történelmi csillagászati órát díszítő apostolok és az állatok első ízben szeptember 28-án, Csehország védőszentje, Szent Vencel napján 18 órakor jelennek meg újra az Orloj ablakaiban, hogy attól kezdve újra óránként jelezzék az időt - közölte Lukás Strásky, a prágai polgármesteri hivatal osztályvezetője.
    "A finisbe értünk. Már csak az óra naptárának a lapját kell feltenni a szerkezetre, amely teljesen működőképes. Utolsóként az apostolok szobrai kerülnek a helyükre és az óra elindulhat" - magyarázta Petr Skála óramester. 
    A híres csillagászati óra január 8-án állt le a prágai Óvárosi városháza 2016 áprilisban kezdődött komplex felújítása keretében. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának alkotóelemeit a szakemberek először megjelölték, összeírták, majd szétszerelték és az elmúlt kilenc hónap alatt teljesen kitisztították, felújították és elvégezték a szükséges alkatrészcseréket.
    Petr Skála szerint az óra több száz éves történetében most volt első ízben darabjaira szedve és felújítva. Szakértői vélemények szerint az Orloj most visszakapta a 19. század végi alakját: lecserélték például mindazokat a modern elemeket, amelyeket a 2. világháború utáni felújításkor szereltek az órába. A különböző acélhuzalokat például kenderből készült zsinórokra cserélték. 
    Az Óvárosi városháza tornyát legutóbb a nyolcvanas években újították fel. A tornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel.
    A prágai Óvárosi városházát 1338-ban építették, több épületből áll. A neogótikus szárnyat a 2. világháborúban bombatalálat érte, ezért le kellett bontani. Az Óvárosi városháza tornyának külső falán az Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. 
    A pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja a 15. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász által készített szerkezet. Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó akkor bosszúból állítólag leállította a szerkezetet. 
    Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány