József napja van. | 2024.03.19

Orbán: semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt

2018-09-20 12:11:00

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban.

    A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje". Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga" - ismertette.
    A kormányfő úgy fogalmazott, "szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert". Semmi szükség arra, hogy "ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről" - jelentette ki a miniszterelnök.
    Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és "többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük". "Egyelőre a papírforma mellettünk van" - tette hozzá.
    A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket. "Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben" - fogalmazott.
    Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta: "azon mindenki csak nevet".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány