Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európa Tanács: Magyarországnak felül kell vizsgálnia a tranzitzónákra vonatkozó szabályozását

2018-09-18 10:15:00

Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie - jelentette ki az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentésében.

    A strasbourgi székhelyű Európa Tanács tájékoztatása szerint a jelentés a szakbizottságnak a Röszke és Tompa mellett található - a migránsok számára a menedékkérelmük elbírálásának idejére biztosított szállásain - az úgynevezett tranzitzónákban tett legutóbbi, 2017. október végi látogatásának tapasztalatait összegzi.
    A beszámolóban kiemelték, hogy a magyar tranzitzónák felszereltsége jó, elfogadható feltételeket biztosít a menedékkérőknek. A magyar hatóságok megfelelően gondoskodnak a helyiségek állapotáról és a higiéniáról.
    A szakbizottság aggodalmát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy valamennyi nemzetközi védelmet kérelmező - beleértve a gyermekes családokat és a kísérő nélküli kiskorúakat is - kénytelen a tranzitzónában maradni mindaddig, amíg menedékkérelmüket elbírálják. Megjegyezték továbbá, hogy a helyiségek túlságosan is zárkákra emlékeztetnek, és így a környezet nem tekinthető megfelelőnek a menedékkérők - különösen a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak - elszállásolásához.
    A jelentés szerint a tranzitzónákban a menedékkérők nem panaszkodtak bántalmazásra, a Magyarország területén elfogott és nem sokkal a jelentéstevők érkezése előtt a határ szerbiai oldalára toloncolt illegális bevándorlók közül ugyanakkor sokan azt állították, hogy magyar rendőrök fizikailag bántalmazták őket, amit a delegáció orvosszakértőjének véleménye is alátámasztott. A bizottság szerint korábban nem folyt olyan eljárás, amely felmérte volna az erőszakos kitoloncolást követő bántalmazás kockázatát, és azt tanácsolta, hogy a magyar hatóságok vessenek véget a bevándorlók visszaküldésének.
    Az Európa Tanács közleménye szerint az illetékes magyar hatóságok  a jelentésre adott hivatalos válaszukban azt írták, hogy a jelentés egyebek mellett "számos, a tényekkel ellentétes állítást tartalmaz, amelyek természete inkább politikai, mintsem szakmai".
    "A magyar hatóságok válaszából egyértelműen kitűnik, hogy a jelentésben felvetett aggodalmak továbbra is érvényesek" - idézi a közlemény az ET kínzás elleni bizottságának elnökét. Mikola Gnatovszkij reményét fejezte ki, hogy a szakbizottság delegációjának év végén tervezett következő látogatása lehetőséget biztosít a felvetett kulcsfontosságú kérdések megvitatására a helyzet javítása érdekében.