Gedeon napja van. | 2024.03.28

Célegyenesbe került az alkotmánymódosítás

2018-09-17 15:55:00

Célegyenesbe került Romániában a család új meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás, miután a román alkotmánybíróság is jóváhagyta hétfőn azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől.

    A taláros testület azt vizsgálta: nem sérti-e a javasolt változtatás azokat a korlátokat, amelyeket a hatályos román alkotmány szab az alkotmány módosításának, ezektől a korlátoktól ugyanis csak akkor tekinthet el a törvényhozás, ha nemcsak módosítja az alkotmányt, hanem új alaptörvényt fogad el. Az alkotmánybíróság hét tagja támogatta, kettő pedig ellenezte a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító törvény jóváhagyását.
    Egy alkotmánymódosítás egyebek között nem változtathatja meg Románia hivatalos nyelvét és egységes, független, oszthatatlan nemzetállamként való meghatározását. A taláros testület erre hivatkozva akadályozta meg 2015-ben az akkori kétharmados szociálliberális kormánytöbbség által kezdeményezett - az államfő jogosítványait megnyirbáló, de a kisebbségi jogok tekintetében is fontos többletgaranciákat javasoló - alkotmánymódosítást.
    A családot "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" meghatározó, tehát az azonos neműek házasságának későbbi legalizálását megakadályozó törvényjavaslat polgári kezdeményezésként - a szükséges félmillió helyett - több mint hárommillió támogató aláírással került 2016-ban a parlament elé, az aláírásokat a Koalíció a családért nevű, a történelmi egyházak támogatását élvező romániai ernyőszervezet gyűjtötte össze. A hatályos román alkotmányban "a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága" szerepel.
    Romániában kétharmados parlamenti többséggel megszavazott törvénnyel lehet módosítani az alkotmányt, amit egy érvényes és eredményes népszavazásnak is meg kell erősítenie. A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosult román állampolgárok több mint 30 százalékának, vagyis több mint ötmillió-hatszázhetvenezer választónak kell az urnák elé járulnia.
    A nemrég módosított népszavazási törvény szerint az alkotmánymódosító referendumot a parlamenti döntést követő 30 nap utolsó vasárnapján, vagyis ebben az esetben október 7-én kell megszervezni.