Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hétvégén kezdődik az Európai Mobilitási Hét

2018-09-15 09:45:00

Az idén szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

    Az Európai Mobilitási Hét kampány az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt projektjei közé tartozik, fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
    Az idén az Európai Mobilitási Hét a multimodalitásra, a különböző utazásokhoz választott változatos közlekedési módok bemutatására összpontosít.
    Magyarországon Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre bővül, 2018-ban rekordszámú, több mint 260 hazai település csatlakozott a kampányhoz, ezzel jelentősen sikerült felülmúlni a 2016-os csúcsértéket, amikor 214 önkormányzat szervezett programokat.
    Az idén a szaktárca a korábbiaknál nagyobb keretösszeget, 140 milliós vissza nem térítendő támogatást, a tavalyi keretösszeg kétszeresét fordítja a helyi programszervezők munkájának támogatására.
    Budapesten a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. és a főváros az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan családi hétvégét rendez 2018. szeptember 15-16-án az Andrássy úton, ahol programokkal és ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket.
    A MÁV azt közölte, hogy az Európai Mobilitási Héten a kerékpárosokat díjmentes szállítási akcióval, a forgalmi engedéllyel rendelkezőket pedig szeptember 22-én, az Autómentes Napon ingyenes utazási lehetőséggel várja a MÁV-Start.
    A Magyar Kerékpárosklub szeptember 20-án Bringás reggeli programot szervez országszerte 40 helyszínen.