Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb migrációs vita robbant ki Olaszország és Málta között

2018-09-14 16:40:00

Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken bejelentette, azonnal eltávolítják Olaszországból azt a 184 tunéziait, akik motorcsónakkal átkeltek a máltai vizeken, és az olaszországi Lampedusa szigetén kötöttek ki. Salvini azzal vádolta Máltát, hogy teljesen kivonja magát a migráció ellenőrzéséből.

    A tunéziai férfiak hét motorcsónakkal keltek át az észak-afrikai ország és Olaszország közötti tengerszakaszon. A motorcsónakokról készült felvételeket Matteo Salvini már csütörtökön megosztotta közösségi oldalán, hangsúlyozva, hogy mivel a csónakok máltai vizeken haladtak át, a szigetország feladata, hogy fellépjen.
    A hét hajóból hat akadálymentesen megérkezett Lampedusa partjaihoz, ahol az olasz hatóságok őrizetbe vettek 184 tunéziait. Az utolsó csónak máltai vizeken vesztegel, mivel kifogyott az üzemanyagból. Salvini bejelentette, hogy minél előbb kiutasítják és visszaszállítják az érkezőket Tunéziába, valószínűleg egy charter-repülőgéppel. 
    A római belügyminisztérium szerint Málta nem válaszolt az olasz hatóságok jelzésére a motorcsónakok érkezéséről. A tárca azt is közölte, hogy új, innovatív és hatásos intézkedéseken dolgoznak a migráció feltartóztatására.
    Ugyanezt ismételte meg Matteo Salvini Bécsben a migráció nemzetközi biztonsági kihívásairól tartott konferencián. Máltai kollégája mellett ülve kijelentette, hogy Málta szóra sem méltatja az olasz kéréseket. Olasz sajtóbeszámolók szerint Salvini a bécsi találkozón hátat fordított Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztosnak, és majdnem kizárólag észak-afrikai kollegáival beszélgetett.
    Az olasz belügyminisztérium nem erősítette meg Horst Seehofer német belügyminiszter minapi bejelentését arról, hogy Berlin és Róma megállapodást írt alá, miszerint az Olaszországból Németországba utazó menedékkérőket Róma visszafogadja. A minisztérium Matteo Salvini korábbi szavait ismételte meg, vagyis hogy Olaszország egyetlen további menedékkérőt sem hajlandó befogadni.