Auguszta napja van. | 2024.03.29

Azbej Tristan: a USAID hasznosnak tartja a magyar tapasztalatokat az üldözött keresztények megsegítéséről 

2018-09-14 08:44:00

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) hasznosnak tartja az üldözött keresztények megsegítését célzó magyar programot és tapasztalatokat - mondta Azbej Tristan, a miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője az MTI-nek.

    Az államtitkár, aki kétnapos látogatáson tartózkodik Washingtonban, csütörtökön a USAID vezető tisztségviselőivel, Hal Fergusonnal és Samah Norquisttal tárgyalt. Elmondta: "az amerikai fél mintának tekinti a magyar programot. Úgy tervezik, hogy az Egyesült Államok üldözött keresztényeket segítő programja olyan legyen, mint a magyar program", amely egyébként a világ első ilyen célú kormányzati programja.         "Már a korábbi, miniszteri szintű találkozókon is elhangzott, hogy a magyar program minta, amelynek lényege: az üldözött keresztényeknek a szülőföldjükön kell konkrét segítséget nyújtani" - fogalmazott Azbej Tristan. Utalt arra, hogy a mostani találkozón az elvek egyeztetése után már konkrétumokról is szó esett.     "Az amerikaiak még csak most kezdik a programot, amelyet Mike Pence alelnök hirdetett meg, nekünk ugyanakkor már 2016 óta vannak helyi és gyakorlati tapasztalataink" - mondta el az államtitkár. Konkrétan arról tájékoztatta amerikai partnereit, hogy a közel-keleti térségben hol vannak és melyek azok a keresztény közösségek, amelyek segítségre szorulnak.
    Utalt arra a nemzetközileg is elismert projektre, amelynek keretében a magyar kormány az iraki Telszkuf településen a korábban az Iszlám Állam terrorszervezet által elüldözött több mint 900 keresztény család lerombolt otthonait építette újjá.           Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország 31 keresztény templom felújításában vesz részt Libanonban, továbbá a közel-keleti térségben keresztény közösségek iskoláit, templomait és kórházait támogatja.
    Azbej Tristan csütörtökön vallásügyi kerekasztal-megbeszélésen vett részt és este a Biztonságpolitikai Központ (CSP) gálavacsorájának vendége volt.