Gedeon napja van. | 2024.03.28

Észak-karolinai kormányzó: a hurrikán ereje ugyan csökkent, de az változatlanul életveszélyes 

2018-09-13 20:10:00

A Florence hurrikán ereje ugyan csökkent, de  a hurrikán változatlanul életveszélyes - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Roy Cooper, észak-karolinai kormányzó. 

    A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy aki a kötelező evakuálás ellenére sem távozott otthonából, annak pár órán belül "nem lesz kinek telefonálnia", vagyis nem számíthat segítségre. 
    A Florence hurrikán ereje 4-esről 2-es erősségűre csökkent, de ez ne tévesszen meg senkit - hangoztatta a kormányzó. Sürgetett mindenkit, hogy ha még teheti, azonnal induljon az állam belső területei felé. A vihar - mondta - nyolc-tíz méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton, az ottani házakat egészen az tetőig elöntheti az áradat. Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet.
    A hurrikán helyi idő szerint csütörtökön délután érhet partot Észak-Karolinában. Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. 
    Közben vita kerekedett arról, hogy a Puerto Ricóban tavaly pusztított két hurrikánnak hány áldozata volt. Donald Trump elnök ugyanis csütörtökön Twitter-bejegyzésben vonta kétségbe a George Washington egyetem múlt hónapban közzétett tanulmányát, amely - módosítva a korábbi adatokat - azt állította, hogy a Maria és az Irma hurrikánoknak 2975 halálos áldozatuk volt. Az elemzés a hurrikánok áldozatai közé sorolta azokat is, akik a vihar utáni hat hónapban az áramhiány okozta viszontagságok, mindenekelőtta megfelelő orvosi ellátás miatt hunytak el. 
    Trump szerint az adat nem pontos: "nem 3000 ember halt meg a két hurrikán következtében Puerto Ricóban... .amikor a vihar után én elhagytam a szigetet, 6-18 volt a halálos áldozatok száma" - írta a mikroblogban. Egy másik bejegyzésben úgy vélekedett, hogy "a demokraták a lehető legrosszabbnak akarnak beállítani engem", és sikeresnek mondta a Puerto Rico helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseket.