Auguszta napja van. | 2024.03.29

A német alkotmányvédelem vezetője módosította álláspontját a chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban

2018-09-11 16:23:49

Módosította álláspontját a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) az erőszakba forduló chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban, keddi német sajtóértesülések szerint Hans-Georg Maassen már nem kételkedik egy videófelvétel eredetiségében, amely a Szászország tartományi nagyvárosban külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázol.

     A Süddeutsche Zeitung című lap beszámolója szerint a BfV elnöke egy szónoki, "retorikai fordulattal relativizálja" - teszi viszonylagossá - belpolitikai botrányt okozó minapi kijelentését, amelyben megkérdőjelezte a videófelvétel eredetiségét és Angela Merkel kancellár értékelését a felvételen látható jelenetről.
    A szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer utasítására készített, nem nyilvános jelentésében a Süddeutsche Zeitung szerint azt írta, hogy nem a felvétel eredetisége kérdéses, hanem az, hogy valóban hajtóvadászatot ábrázol, és csak erre próbált rámutatni a Bild című lapnak adott pénteki nyilatkozatában, amelyet félreértettek.
    A Der Spiegel című hírmagazin szerint azt is kifejtette, hogy vezető országos médiumok elhamarkodottan, az eredetiség ellenőrzése nélkül közölték a felvételt, pedig feltételezhették volna, hogy manipulációról van szó, azzal a céllal, hogy eltereljék a figyelmet a tüntetéseket kiváltó emberölésről, amellyel az országba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak. 
    Hans-Georg Maassen továbbá kifogásolta a hajtóvadászat kifejezés használatát, álláspontja szerint egyetlen videófelvétel alapján "komolytalan" volt ennyire erős kifejezéssel jellemezni a Chemnitzben történteket.
    A BfV elnöke arról is írt, hogy a Bildnek adott nyilatkozatában pontosabban kellett volna fogalmaznia, mert szavai túl széles teret nyitottak az értelmezésnek.
    A Der Spiegel szerint a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője messzemenően kitart eredeti álláspontja mellett, bírálja a sajtót és közvetve azzal vádolja Angela Merkel kancellárt, hogy túl gyorsan alkotott nyilvánosan ítéletet a chemnitzi tüntetésekről.
    A hírmagazin hozzátette, hogy Hans-Georg Maassen és a szövetségi rendőrség vezetője, Dieter Roman - akik baráti kapcsolatban állnak - úgy vélik, hogy hiba volt beengedni az országba fiatal férfiak százezreit 2015-ben, a menekültválság csúcspontján. Azóta mindketten a kormány politikájának megváltoztatásáért, a "rendpárti" irányvonal érvényesüléséért küzdenek. 
    A BfV elnöke tapasztalt közszereplőként valószínűleg tudatosan fordult szembe Angela Merkellel a Bildnek adott nyilatkozatával, mert ki akarta puhatolni, hogy meddig merészkedhet a kancellár bírálatában az új kormányzati felállásban, amelyben a belügyminisztérium a 2015-ös menekültügyi döntésekhez kezdettől fogva kritikusan viszonyuló bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetése alatt áll.
    A belpolitikai botrány nyomán pedig most "megpróbál valahogy kimászni az ügyből" - írta hírportálján a Der Spiegel.
    Hans-Georg Maassen pénteki nyilatkozata pártokon átívelő felháborodást váltottak ki a német politikában, több vezető politikus távozásra szólította fel a BfV vezetőjét
    A hajtóvadászatról szóló beszámolók a Chemnitz központjában augusztus 26-án tartott, nem bejelentett tüntetésen történtekre vonatkoznak.
A Bild akkor a hírportálján azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy "hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak".
    Erőszakos cselekmények másnap, augusztus 27-én is történtek, az időközben nyilvánosságra került részletek szerint megtámadtak egy zsidó vendéglőt és megtámadták a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) híveinek egy csoportját. A bűncselekményeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítják.