Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oroszországi terrorcselekmény megrendelésével vádolta meg az orosz titkosszolgálat az ukránt

2018-09-10 14:24:00

Az Iszlám Állam (IÁ) észak-kaukázusi terroristáinak finanszírozásával,  felfegyverzésével, valamint egy oroszországi terrorcselekmény megrendelésével vádolta meg hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

    Az FSZB sajtószolgálata erről egy, az oroszországi Szmolenszk megyében vasárnap elfogott, orosz állampolgárságú, dagesztáni származású IÁ-terrorista, Medzsid Magomedov vallomására hivatkozva tájékoztatott több orosz hírügynökséget. A szolgálat szerint Magomedov a kihallgatása során bevallotta, hogy az SZBU és az ukrán szélsőséges nacionalista Jobboldali Szektor vezetői azzal bízták meg, hogy gyilkolja meg a szakadár "Donyecki Népköztársaság" egyik, Szmolenszk közelében élő katonai parancsnokát.
    A célszemély nevét az FSZB nem közölte. 
    Magomedov az FSZB tájékoztatása szerint kijelentette, hogy az SZBU az IÁ-t felhasználva törekszik az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki államalakulat vezetőinek likvidálására. Az orosz biztonsági szolgálat szerint a férfi, akinél egy hangtompítós pisztolyt és másfél kilogramm trotilénak megfelelő hatóerejű robbanóanyagot találtak, az év elején Ukrajnában tárgyalt az SZBU és a Jobboldali Szektor képviselővel észak-kaukázusi IÁ-fegyveresek támogatásáról.