Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szergej Szobjanyint újraválasztották Moszkva polgármesterévé

2018-09-10 08:00:00

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere vasárnap este bejelentette, hogy újraválasztották hivatalába. Az exit pollok szerint 74 százalék adta le rá szavazatát, az előzetes adatok szerint 31,24 százalékos részvételi arány mellett.

    Szobjanyin a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatásával, de független jelöltként indult.
    A nap folyamán az Oroszországi Föderáció 22 alanyának az élére választottak vezetőt, 16 régióban a helyi törvényhozás összetételéről szavaztak, az Állami Duma (parlamenti alsóház) hét képviselői körzetében pedig pótválasztást tartottak.
    Bár a szavaztok összeszámlálása a legtöbb helyen még javában tart, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, az Egységes Oroszország elnöke vasárnap este kijelentette, hogy a pártja "nagyon méltó" módon szerepelt, mert az előzetes adatok alapján "gyakorlatilag" a föderáció összes alanyának törvényhozásában megőrizte elsőségét. Sikeresnek nevezte az Egységes Oroszország színeiben indult, vagy a párt által támogatott regionális vezető-jelöltek szereplését is.
    Kiemelte, hogy Szergej Szobjanyin valószínűleg magabiztos győzelmet aratott a fővárosban, és hasonlóképpen sikeres lesz Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója is.
    Mindkét helyen a kommunista jelölt végzett a második helyen. Ilja Melnyikov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja központi bizottságának első elnökhelyettese kijelentette, hogy a párt országosan nemcsak megőrizte második helyét a politikai erők között, de egyúttal a konkurencia "minőségileg új szintjére" lépett az Egységes Oroszországgal szemben.
    További előzetes eredmények hétfőn várhatók, de annyi már biztosra vehető, hogy a távol-keleti Habarovszki területen második fordulóra lesz szükség, mert a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján a liberális demokrata Szergej Furgal, és a hivatalban lévő kormányzó Vjacseszlav Sport is csak mintegy 35 százalékot kapott.
    Vasárnap, a választások napján, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hívei Oroszország több mint 80 városában tartottak tiltakozó megmozdulást a nyugdíjkorhatár várható emelése ellen. A hatóságok több mint 800 embert őrizetbe vettek.