Gedeon napja van. | 2024.03.28

Államtitkár: a baromfiágazatnak fel kell készülnie az uniós támogatások csökkenésére

2018-09-07 15:15:00

Sok válságot megélt és túlélt a baromfiágazat, de lehet, hogy ismét nehézségek előtt áll, mivel várhatóan 2021-től csökkenni fognak az uniós agrártámogatások, amire fel kell készülni - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Libatenyésztők Szakmai Konferenciáján, melyet a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében tartottak.

    Farkas Sándor hozzátette: a madárinfluenza következtében a baromfiágazatban az elmúlt néhány év különösen nehéz volt, és azt sem lehet garantálni, hogy ne következzen be ismét hasonló járvány, de mint mondta: nem félti a baromfiágazatot, amely a világ minden piacán megállja a helyét és a kormányzat is biztonságos alapot teremtett az ágazat működéséhez.
    Az államtitkár úgy vélekedett: várhatóan 10-12 százalék körüli lehet majd a visszaesés az uniós agrártámogatásokban, de hozzátette: az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be. 
    Farkas Sándor az MTI érdeklődésére közölte, a baromfiágazat kezdi kiheverni az elmúlt évek válságát és ismételten felfelé ívelő pályára áll. Hozzátette: a hazai baromfiágazat a rendszerváltást követően megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, ami mindenképpen figyelemreméltó eredmény és remélhetőleg a jövőben is így marad.
    "Az ágazat súlyát jól tükrözi, hogy kibocsátása 2017-ben 317 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 12 százalékát jelenti. Beszédesek azok a számsorok is, amelyek szerint a hazai hústermelés 52 százalékát a baromfiágazat adja, míg baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170 százalékot és az ágazatban mintegy 60 ezer ember talál megélhetést" - tájékoztatott Farkas Sándor, aki hozzátette: a lúdágazat teljesítménye 2017-ben, a madárinfluenza következtében, mintegy 20 százalékkal maradt el a korábbi évhez képest. 
    Az export a 2018. évi első fél éves adatok alapján jelentős növekedésnek indult, és örvendetes, hogy a lúdállomány létszáma 3,3 millió egyed, amely 18 százalékkal magasabb a tavalyi szinthez képest - közölte az MTI-vel Farkas Sándor, aki hangsúlyozta, hogy az évi 1800 tonna mennyiségű libamájexporttal világelső Magyarország. 
    Kiskunfélegyházán huszadik alkalommal rendeznek libafesztivált. A szeptember 7-8-án zajló rendezvényen nem maradnak el a megszokott programok, mint például libából készült ételek versenye, de lehetőség lesz libafarm-látogatásra is. A kisgyermekes családokat bábelőadások, gyermekkoncertek, kézműves foglalkozások, játszóházak is várják. A város főutcája "Mesterek utcájává" alakul, ahol kirakodó vásárt és kézműves bemutatókat tartanak.