Emma napja van. | 2024.04.19

Varga Mihály: Magyarország számára fontos az euróövezet stabilitása

2018-09-07 14:50:00

Magyarország számára továbbra is fontos az euróövezet kiegyensúlyozott és stabil működése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter abban a közleményben, amelyet az MTI-hez a Pénzügyminisztérium juttatott el pénteken az Eurogroup bécsi kibővített ülését követően. 

    A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország kezdettől fogva támogatta a bankunió kialakításának befejezését, beleértve a kapcsolódó védőhálókat is.
    Az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített tanácskozásán a résztvevők megvitatták az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretei között létrehozandó közös védőháló korai bevezetésének lehetőségét és a döntéshozatali mechanizmusát - tájékoztatott Varga Mihály. 
    A pénzügyminiszter a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: a védőháló bevezetése az eurózóna pénzügyi stabilitásának tartós megerősítését célozná. Ez az eddigi kormányközi megállapodás módosításával járna - tette hozzá utalva arra, hogy támogatja az ezzel kapcsolatos technikai megbeszéléseket. 
    Varga Mihály arra is utalt, hogy a védőháló döntéshozatali rendjének kialakítása során elengedhetetlen az eurót használó és a bankunióban résztvevő, de euróövezeten kívüli tagállamok közötti egyenlő bánásmód biztosítása.
    A tanácskozáson az euróövezeti országok képviselői beszámoltak az Eurogroup pénteki ülésén tárgyalt témákról, amelyek között kiemelt helyen szerepelt a munkaerő- és termékpiac hatékony elosztásának kérdése, melynek fontos szerepe lehet az unió versenyképességének javításában - olvasható a PM közleményében.