Csongor napja van. | 2024.04.16

Elemzők: négy százalék feletti növekedés várható 2018-ban

2018-09-05 16:37:00

Az idén 4,2-4,6 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon - közölték az MTI-vel az elemzők miután a Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott második becslésében az előzetesen közöltnél 0,2 százalékponttal magasabb, 4,8 százalékos második negyedéves GDP-adatról számolt be az előző év azonos időszakához mérve. 

    Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza kiemelte: a második negyedéves adat 2004 óta nem látott dinamikát jelent.
    A felhasználási oldalt nézve a legfőbb húzóerő a belső kereslet maradt, amely önmagában 5,4 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - mutatott rá az elemző. A termelési oldalon a szolgáltatások bővülési üteme járult hozzá a legnagyobb arányban - 2,3 százalékponttal - a növekedéshez - tette hozzá. 
    Virovácz Péter ellentmondást látott az ipari adatokban. Mint mondta, a statisztikai adatok alapján az ipar hozzáadott értéke várakozások felett bővült, így ennek fényében különösen érdekes, hogy a nettó export rosszabb lett. Úgy tűnik a belső fogyasztás a hazai termelés egyre nagyobb részét szívja fel, és a vállalatok is növelték importból származó készleteiket - magyarázta. 
    Az ipar és az építőipar együttesen 1,7 százalékpontot magyaráz a bővülésből, így az első negyedévhez képest kiegyensúlyozottabb lett a növekedés szerkezete - hangsúlyozta a szakember. 
    Arra is felhívta a figyelmet, hogy emelkedik a kormányzat jövedelme, ami a gazdaság fehéredésével lehet összefüggésben.
    Virovácz Péter úgy látja, a gazdaság továbbra is dinamikusan, de egyre lassabban bővül a következő negyedévekben. Összességében 2018-ban 4,3 százalékos GDP-bővüléssel számol.
    Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvezőbb számok a piaci szolgáltatások jobb teljesítményével magyarázhatók, amelyek bővülését nagyban segítette a turizmus.
    Arra is kitért, hogy a keresleti oldalon a végső fogyasztás és a beruházások emelkedése miatt a bruttó felhalmozásé volt a főszereplő. Előbbi 2,8 százalékpontot, utóbbi 2,6 százalékpontot adott a bővüléshez.
    Az elemző rámutatott: az import exportot meghaladó növekedése miatt a külkereskedelem összességében visszafogta a növekedést, mégpedig 0,5 százalékponttal. 
    Németh Dávid közölte azt is, hogy bár a friss adatok lendületes növekedést mutatnak, ugyanakkor az is látszik, hogy az előző negyedévekhez képest lassuló ütemben bővül a gazdaság. 
    Az elemző a mostani adatok fényében az év egészére 4,2-4,3 százalékos GDP-bővülést vár, jövőre pedig lassulásra, azaz 3,3 százalék körüli emelkedésre számít.
    A szakember szerint a GDP-adatok értékelésénél fontos kiemelni, hogy a bővülés jelentős részben az uniós forrásoknak köszönhető, a magyar gazdaság potenciális növekedési szintje ugyanis 2,5 százalék körül van. 
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte az előzetes közléshez képest gyorsabb, 4,8 százalékos második negyedéves GDP-adat megegyezett az előrejelzésükkel.     
    Az év hátralevő részében hasonló ütemű növekedésre számít, amit az ipari termelés gyorsulása, új modellek haza gyártása, a lakás és irodaátadási hullám emelkedése, az állami, valamint uniós támogatású beruházások felfutása, újabb feldolgozóipari-, kereskedelmi, logisztikai, szálláshely szolgáltatói beruházások megvalósulása támogat. Külön kiemelte a Mercedes új gyárának építésének szerepét. Szerinte a folyamatot a dinamikus bérnövekedés hatására tartósan erős fogyasztás is segíti. 
    Az idén 4,6 százalékos lehet a GDP-növekedés, ami jövőre bázishatások miatt 4,1 százalékra lassulhat - összegezte Suppan Gergely. 
    Az elemző megjegyezte: a beruházások hatása jövőre is áthúzódik, a fogyasztás stabilan erős maradhat, azonban a külkereskedelmi többlet kisebb csökkenése miatt a külkereskedelem kevésbé fogja fékezni a növekedést.