Gedeon napja van. | 2024.03.28

Potápi: az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a demográfiai válság megoldásához

2018-09-05 15:39:00

A kormány bízik abban, hogy az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a Magyarországra és a Kárpát-medencére jellemző "mély demográfiai válság" megoldásához - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda felújított váraljai tagintézményének átadásán.

    Potápi Árpád János emlékezetett: országszerte, így Tolna megyében is, továbbá az egész Kárpát-medencében zajlanak óvodafelújítások, illetve újak is épülnek. Az itthoniakat európai uniós forrásból, a határon túli intézmények modernizálását a központi költségvetésből finanszírozzák - ismertette a térség fideszes országgyűlési képviselője.
    Potápi Árpád János szerint ezek a beruházások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő években minél több család vállaljon minél több gyermeket.
    A több mint ötszáz gyermeket gondozó Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda intézményrendszerében tíz óvoda és egy bölcsőde működik. Ezek közül az elmúlt egy-másfél évben öt újult meg egy 350 millió forintos, a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósult pályázatnak köszönhetően - mondta az államtitkár.
    Sziebert Éva, a Bonyhádhoz közeli Váralja független polgármestere elmondta: a 22 millió forintos beruházás keretében részlegesen kicserélték az épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, a konyhát, továbbá új járólapokat kaptak a helyiségek és teljesen akadálymentessé tették az intézményt.
    A polgármester utalt arra is, hogy a váraljai önkormányzat saját forrásból napelemeket szereltet az épületre, és további 400 ezer forintból eszközbeszerzéseket is terveznek. A váraljai tagóvodában csaknem húsz gyermekkel foglalkoznak.