Emma napja van. | 2024.04.19

Zalmay Khalilzad lett az Egyesült Államok új afganisztáni különmegbízottja 

2018-09-05 09:15:00

Zalmay Khalilzadot nevezte ki az Egyesült Államok új afganisztáni különmegbízottjává kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

    Az afganisztáni születésű, de az Egyesült Államokban üzletemberként tevékenykedő Khalilzad nem ismeretlen az amerikai diplomáciában: az 1980-as évek közepe óta foglalkozik Afganisztán problémáival, 1985 és 1989 között, a Reagan-kormányzat idején afgán ügyekben tanácsadó volt az amerikai külügyminisztériumban. George W. Bush korábbi amerikai elnök 2003-ban, a tálibok kormányának megdöntése után afganisztáni nagykövetnek nevezte ki, később az Egyesült Államok bagdadi diplomáciai képviseletét vezette, majd az amerikai ENSZ-misszió élén állt.
    Khalilzad mostanáig egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég társtulajdonosa és a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű agytröszt kutatója volt. Nagy tudású külpolitikai szakemberként és kompromisszumkész tárgyalóként tartják őt számon.
    Kinevezését Mike Pompeo kedd este közölte a kíséretében lévő újságírókkal, miközben már úton volt Pakisztánba és Indiába. Az újonnan kinevezett különmegbízott a külügyminiszterrel együtt utazik a két ázsiai országba.
    Amerikai sajtójelentések szerint 2017-ben Donald Trump még azt is fontolgatta, hogy Khalilzadot nevezi ki kormánya külügyminiszterévé.