Júlia, Rita napja van. | 2019.05.22 | MNB középárfolyam:

Novák Katalin: európai szinten is tenni kell a fiatalok jövőjéért

2018-09-03 15:05:34

Közösen, európai szinten is tenni kell az európai fiatalok jövőjéért - emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.

    Novák Katalin Bécsben részt vett az uniós ifjúsági miniszterek informális találkozóján, ahol az ifjúság európai szintű kihívásairól, s az azokra szükséges válaszokról tanácskoztak.
    Az államtitkár is felszólalt a készülő új európai ifjúságügyi stratégia vitájában. Ennek célkitűzése, hogy a fiatalok tanulni tudjanak, fejleszthessék képességeiket, tudjanak munkát vállalni, s megismerhessék Európát. Ennek kapcsán Novák Katalin hiányolta, hogy a tervezetben jelenleg nincs szó a fiatalok családalapítással járó kihívásairól. Arról, miként tudnak helytállni egyszerre a munkaerőpiacon és a családban. Márpedig - mint az államtitkár kiemelte - a jelenlegi demográfiai helyzetben, amikor Európa-szerte romlanak a demográfiai mutatók, ez kiemelten fontos téma. "Fel kell tenni a kérdést, hogy miért nem vállalnak elegendő gyermeket a fiatalok" - fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette: jó lenne ha erről nemcsak Magyarországon, hanem Európában is beszélnének.
    A jövőre életbe lépő új európai ifjúságügyi stratégiáról novemberben szavaznak az unióban - közölte az államtitkár.
    Novák Katalin azt is elmondta, hogy egy olyan program elindításán is gondolkodik az EU, amelynek lényege, hogy a fiatalok fedezzék fel jobban Európát.
    Kiemelte továbbá, hogy a Magyarországon is jól ismert Erasmus programra rendelkezésre álló összegeket jelentősen megnöveli az Európai Unió. Már zajlanak az egyeztetések a következő pénzügyi időszak - 2021-2027-es - költségvetéséről, s a tervek szerint megduplázzák az Erasmus keretét. Ezt a magyar kormány is támogatja - közölte Novák Katalin, hozzátéve: fontos, hogy ne legyen "elitista" program, hanem minél több fiatalnak legyen lehetősége, hogy tapasztalatot szerezzen valamelyik uniós tagállamban.
    Az államtitkár megjegyezte: az uniós előirányzat növelés összecseng a magyarországi lépésekkel. Hiszen 2010-hez képest 2019-ben hétszeresére növekednek a fiatalok támogatására fordított összegek - mondta az államtitkár, kiemelve: "mi a magyar fiatalokban látjuk a jövőnket".