Gedeon napja van. | 2024.03.28

Börtönből követtek el csalásokat, vádat emeltek ellenük 

2018-09-03 13:14:00

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással vádolnak hat embert, köztük két elítéltet, akik pénzszerzés céljából idős emberek bajba jutott hozzátartozójának adták ki magukat - közölte az Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel. 

    A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlott 2016 nyarán egy zárkában töltötte korábban kiszabott büntetését a Budapesti Fegyház és Börtönben. Az elsőrendű vádlott csalás miatt került be az intézetbe, ahol megegyezett zárkatársával abban, hogy onnan hasonló bűncselekményeket követnek el. A tervükbe mindketten bevonták élettársukat, továbbá az egyikük az édesanyját, a másik vádlott pedig egy korábbi börtöntársát is. 
    A vádlottak a zárkából intézték a telefonhívásokat. Az egyik rab a sértetteket - valamelyik hozzátartozójuknak kiadva magát - jellemzően azzal hívta fel, hogy bajban van, megverték, fogva tartják, és pénzre van szüksége, különben megölik. Amikor a sértett hajlandó volt pénzt vagy ékszert átadni, ezt az elítéltek jelezték kinti társaiknak, ők intézték az átvételt. Volt olyan eset is, amikor az egyik vádlott a fogvatartó szerepében telefonált, és a sértettet fenyegetően felszólította, hogy fizessen, különben a fiát nem engedik el.
    Az ügynek 35 sértettje van, közülük többen rájöttek a csalásra vagy legalább gyanakodtak, ezekben az esetekben a bűncselekmény meghiúsult. A vádlottak azonban még így is több millió forint kárt okoztak.