Csongor napja van. | 2024.04.16

Jó szerencsét! – 68. Megyei Bányásznap Rudolftelepen

2018-09-02 21:53:03

Rudolftelepen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, valamint Rudolftelep, Szuhakálló önkormányzatának közös szervezésében zajlott vasárnap a 68. Megyei Bányásznap.

Jó szerencsét! - évszázadok óta így köszöntik egymást a fekete gyémántért mélybe szállók. A szerencse mellé tapasztalat, szaktudás kellett ahhoz, hogy a műszak végén baj nélkül jöjjenek vissza a mélyből. A bányászok a hagyománytiszteletük miatt, kiemelkedtek a többi szakma művelői közül. Van saját köszöntésük, himnuszuk, ruhájuk, szertartásrendjük.

Az ünneplőket Rozlozsnyik Jánosné polgármester, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Szőke András szakszervezeti vezető köszöntötte.

Rozlozsnyik Jánosné rudolftelepi polgármester megnyitja a 68. Bányász Napot

Rozlozsnyik Jánosné polgármester, ünnepi beszédében felidézte a település elmúlt száztíz évet. Mint mondotta, Rudolftelep a bányászatnak köszönhette létrejöttét, és az itt lakókban erősen él a hagyományok tisztelete, ápolása. Ennek köszönhető, hogy a művelődési ház kertjében emlékparkot hoztunk létre.
- A kopjafán lévő márványtáblán örökítették meg üzemi balesetben elhunytak neveit. A parkban helyet kapott egy székelykapu, amelyre a Bányászhimnusz sorait és annak képi megformázását faragták, az utolsó csille egy bányász szobrával, Zilahy Olivér és Ardai László freskója – mutatta be az emlékparkot a polgármester.

Zilahy Olivér és Ardai László freskója. Jobbra Szent Borbála a bányászok védőszentje.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő méltatta a bányászhivatást, példaértékűnek nevezte a bányászközösség erős, összetartó erejét. A képviselő megemlékezett azokról a bányászokról, akik hivatásuk gyakorlása közben, balesetben haltak meg. Elmondta, egyik rokona bányaszerencsétlenségben vesztette életét. Demeter Zoltán reményét fejezte ki, hogy a bányászhagyományok generációról, generációra öröklődve megőrzik ennek a nagyszerű foglalkozásnak a történetét.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket

A Bányász napon hagyománnyá vált kitüntetések, elismerések átadása. A rudolftelepi és szuhakállói önkormányzati elismerések mellett, tizenöt fő kapta meg a Borsod-Abaú-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének, Török Dezső elnöki oklevelét.

Demeter Zoltán (b), Rozlozsnyik Jánosné (k), Török Dezső (j) megkoszorúzza a kopjafát

Az ünnepség az emlékpark kopjafájának megkoszorúzásával, és a Bányászhimnusz éneklésével ért véget.