Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közös elnökjelöltet készülnek indítani a román szociálliberálisok a jövő évi elnökválasztáson

2018-09-02 15:45:00

Közös elnökjelöltet készül indítani a román kormányzó szociálliberális koalíció a jövő év végi elnökválasztáson, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök jelezte, hogy nem tervez indulni a megmérettetésen.

    A román szociáldemokraták a Fekete-tenger parti Neptun üdülőtelepen tartották országos tanácskozásukat, amelyen a kormánytagok, valamint a párt megyei szervezeteinek elnökei is részt vettek. A szombat későn este véget ért tanácskozás nem volt feszültségmentes, hiszen Gabriel Firea bukaresti főpolgármester felszólította Dragneát, mondjon le a párt éléről, emellett a pártelnök által támogatott Carmen Dan belügyminiszter lemondását is követelte az augusztus 10-i bukaresti tüntetésen a rendfenntartó erők fellépése miatt, amelynek következtében több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr megsérült.
    Firea azzal indokolta követelését, hogy Dragnea ellen büntetőjogi eljárások vannak folyamatban, így aligha indulhat a választáson, a szociáldemokraták pedig saját jelölt nélkül maradhatnak, ami példátlan a párt történetében. Firea szerint a szociáldemokraták népszerűségének is használna, ha Dragnea és Dan háttérbe vonulnának. Bukarest főpolgármesterének mindkét javaslatát elvetették a résztvevők.
    Dragnea egyébként maga is megerősítette, hogy nem kíván indulni a megmérettetésen és közölte: tárgyalásokat kezdenek kisebbik koalíciós partnerükkel, a Calin Popescu Tariceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) közös elnökjelölt indításáról. A szociáldemokraták körében egyesek máris javasolták, hogy Tariceanu legyen a két párt közös államelnökjelöltje, de hivatalos döntés még nem született. Romániában 2019 végén tartanak elnökválasztást.
    Dragnea azt is elmondta, hogy Viorica Dancila miniszterelnöktől kérték: a kabinet fogadjon el olyan sürgősségi kormányrendeletet, amely semmissé nyilvánítja a hírszerzés és az igazságszolgáltatás, illetve egyéb állami intézmények között megkötött titkos együttműködési megállapodásokat. A kormánypártok szerint ugyanis ezek alapján visszaéléseket követtek el az elmúlt években az igazságszolgáltatásban és ártatlan embereket ítéltek el. Dragnea nem tagadta, hogy a tanácskozáson szóba került ezeknek a személyeknek az amnesztiában való részesítése is, és közölte: felkérték a miniszterelnököt, vizsgálja meg az illetékes miniszterekkel, milyen határozatok vagy rendeletek elfogadása szükséges az amnesztia alkalmazásához.
    Dragnea bejelentette: a miniszterelnököt felkérték arra is, hogy kezdeményezze George Maior washingtoni román nagykövet visszahívási eljárását, aki a múlt héten a külügyminisztérium részéről megrovásban részesült, mivel a kormány álláspontjával ellenkező véleményt fejtett ki Rudolph Giuliani amerikai jogász leveléről, amelyben bírálta a román igazságszolgáltatást, a titkos megállapodásokat, valamint a román belföldi hírszerzésnek az igazságszolgáltatás ügyeibe való beavatkozását.