Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: 2019-ben indulhat a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

2018-09-01 19:05:00

A magyar és a horvát hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsításával Horvátország 2019 végére lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle - mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból, miután megbeszélést folytatott Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

    A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, elkezdődtek a tárgyalások a krki LNG-terminálról (cseppfolyósított földgáz-terminálról) vásárolható gáz áráról is.
    "Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudja beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget" - mondta Szijjártó Péter, aki a Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai nemzetközi tanácsozáson vesz részt a dél-dalmáciai városban.
    Szijjártó Péter kiemelte, hogy legkésőbb 2020 végén lejár a jelenleg hatályos magyar-orosz gázvásárlási megállapodás, ami teljesen új helyzetet teremt majd, és amelynek nyomán Magyarország teljesen új forrásokat tud bevonni a gázellátásába. 
    "Ebből a szempontból Horvátország stratégiai partner lehet" - húzta alá. 
    Megjegyezte továbbá, hogy 2020 második felére tervezik a horvátok a krki LNG-terminál kiépítését. 
    "Világossá tettük a horvát partnerek számára, hogy Magyarország akkor fog cseppfolyós gázt vásárolni Horvátországtól, ha annak ára versenyképes lesz"- hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodást kössön, a horvát félnek hosszú távú garanciákat kell vállalnia. 
    A migrációval kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy kétoldalú tárgyalást folytatott Radmila Sekerinska macedón miniszterelnök-helyettessel és Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel. 
    "Jeleztem számukra, hogy Magyarország kész minden segítséget megadni mind Bosznia-Hercegovina, mind Macedónia számára annak érdekében, hogy továbbra is ellenőrzés alatt tudják tartani saját határaikat és meg tudják gátolni egy újabb migrációs hullám keresztülhaladását a Nyugat-Balkánon" - fogalmazott a Szijártó Péter.