Emma napja van. | 2024.04.19

Rétvári: javultak a mentésben dolgozók körülményei

2018-09-01 17:10:00

Az elmúlt években jelentősen javultak a mentésben dolgozók anyagi és munkakörülményei, azonban az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) dolgozók elhivatottsága, szakmai tudása pótolhatatlan - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a városligeti mentőnapon szombaton.

    Rétvári Bence úgy fogalmazott, amit az ország teljesítőképessége megengedett, azt a mentőszolgálat is megkapta támogatásként, és a kormány a jövőben is azon lesz, hogy minél biztosabb anyagi hátteret tudjon teremteni az OMSZ-nek.
    Jelezte, a mentőszolgálat költségvetése a 2010-es 22 milliárd forintról 40 milliárd forintra emelkedett, így mentésre 74 százalékkal tud többet fordítani a kormány. 
    Az emelkedés megjelenik a mentődolgozók bérezésében is - emelte ki az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a 2016-ban elkezdett ágazati szakdolgozói alapbéremelések mellett a mentősöknél további 10 százalékos béremelés történt januárban. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy például a mentőtiszteknek átlagos bruttó bére 242 ezerről 460 ezerre emelkedett.
    Rétvári Bence beszélt a mentőállomások és a mentőgépkocsik beszerzéséről is. Mint mondta, az elmúlt években 104 mentőállomást újítottak fel és 31 épült újonnan az országban. Az új mentőautók beszerzése is elkezdődött, a korábbi és az idén a szolgálathoz érkező 117 mentőautóval hétszáz fölé emelkedik a gépkocsiállomány, amelynek átlagéletkora így a korábbi 8,6 évről 5,5 évre csökken - ismertette. 
    Rétvári Bence ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseken és a béremeléseken túl a mentési munka elképzelhetetlen az abban dolgozók elhivatottsága és a szakmai tudása nélkül. Ezt a munkát a kormány új munkaruhákkal, új mentőállomásokkal és új gépkocsik beszerzésével tudta segíteni - fogalmazott.
    Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója azt mondta, a mentőnap célja, hogy az emberekkel minél jobban megismertessék a mentési munkát.
    Mint mondta, az elmúlt években nagy figyelmet fordítottak arra, hogy "trendivé" váljon a mentős hivatás, és az utóbbi időben igyekeznek komoly hangsúlyt fektetni a társadalmi kommunikációra, bővíteni a lakosság elsősegélynyújtási tudását, közösségi újraélesztési és plakátkampányt indítottak. 
    Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár rövid köszöntőjében azt mondta, hogy ez a mentőnap jó alkalom arra, hogy a laikusok is elsajátítsák hogyan tudnak embertársaikon segíteni.
    A városligeti Nagyréten egész napos programmal várják az érdeklődőket az Országos Mentőszolgálat munkatársai.    A kicsiktől a felnőttig változatos programok várják a kilátogatókat, a családi programok mellett látványos mentési bemutató is lesz. 
    A rendezényen bemutatkozik az életmentés valamennyi szereplője, így a gyermekmentők, a vízi mentők, a mentőkutyások is, és az OMSZ más partnerszervezetei is színesíteni fogják a rendezvényt.