Gedeon napja van. | 2024.03.28

Litvániából próbáltak bejutni Lengyelországba vietnami bevándorlók

2018-09-01 08:08:51

Tizenhat vietnami bevándorlót tartóztattak fel pénteken a lengyel határőrök a litván-lengyel határszakaszon, a vietnamiak egy lett rendszámú teherautó rakodóterében bújtak meg - közölte a lengyel keleti határ északi részét felügyelő határőrizeti parancsnokság közleményéből.

    Az illegálisan beutazó személyekre a határőrség és a vámhatóság közös őrjárata bukkant rá a határhoz közeli Augustów üdülővárosban. A 12 férfiból és 4 nőből álló csoportot egy 28 éves, Lettországban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező, hivatalosan hontalannak minősített férfi szállította.
    A feltartóztatott vietnamiakat visszatoloncolják Litvániába, a gépkocsivezetőt a lengyel hatóságok őrizetbe vették illegális határátlépés szervezése gyanújával. Tette 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
    A lengyel-litván határszakaszon augusztus elején is történt hasonló eset, akkor egy észt teherautóban 20 vietnami állampolgár próbált bejutni Lengyelországba.
    Az említett esetek a lengyel-litván határ, valamint a lengyel-fehérorosz határszakasz egy részét ellenőrző Podlasiei határőrizeti egység területén történtek, az alakulat honlapján elérhető adatok szerint a térségben januártól július végéig összesen 70 illegális bevándorlót tartóztattak fel.
    Határsértéseket jeleznek folyamatosan a keleti lengyel határ más szakaszain is, például a lengyel-ukrán-szlovák hármashatáron, Keleti-Beszkidek térségében az év eleje óta több mint 130 ilyen esetet regisztráltak. Vietnami állampolgárokon kívül gyakran orosz állampolgárságú csecsenekről van szó, de akadnak a Lengyelországon át Nyugat-Európába tartók között pakisztáni, iraki, szíriai, eritreai állampolgárok is.