Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bemutatták a 2019-es magyar-japán emlékév logóját

2018-08-31 14:02:00

Bemutatták a 2019-es magyar-japán emlékév logóját pénteken Budapesten.

    Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár kiemelte: jövőre lesz 150 éve, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Az emlékév logóját 130 pályázat közül választották ki közösen Japán magyarországi nagykövetségével. 
    Japán olyan ország, amelyről érdemes példát venni - hangsúlyozta a politikus. Hozzáfűzte: az emlékévben szeretnék tovább népszerűsíteni a magyar komolyzenét és zenepedagógiát Japánban, emellett kiállítást, innovációs konferenciát és sportrendezvényeket is szerveznek a szigetországban.
    A Japán és Magyarország közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok stabilak és kiegyensúlyozottak - mondta Menczer Tamás. 
    Kiemelte: jelenleg mintegy 170 japán vállalat tevékenykedik Magyarországon, több mint 25 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatva. Japán a legnagyobb ázsiai zöldmezős beruházó Magyarországon, és Japán a legnagyobb ázsiai felvevőpiaca a magyar élelmiszeripari termékeknek. A magyar kormány minden évben 100 ösztöndíjas helyet ajánl fel a japán hallgatók számára a Stipendium Hungaricum program keretében.
    Szato Kuni, Japán budapesti nagykövete a sajtótájékoztatón az emlékév logóját bemutatva elmondta: a pályázaton egy japán grafikus munkája nyert, amely a két ország angol nevének kezdőbetűit és nemzeti szimbólumait kombinálja.
    Japán és az Osztrák-Magyar Monarchia 1869-ben kötött barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezményt. A szigetország és Magyarország azóta is kitűnő kapcsolatokat tart fent - hangsúlyozta a nagykövet. 
    Hozzátette: a nagykövetség az emlékévben nagyszabású ikebana kiállítást rendez, valamint 2019 novemberében, az ünnepi év lezárásaként hagyományos japán dobkoncertet szervez a Müpában.