Gedeon napja van. | 2024.03.28

PM-helyettes államtitkár: a beruházások a szállítás, raktározás területén nőttek a legnagyobb mértékben

2018-08-30 15:29:00

A gazdaság minden szektora hozzájárult a beruházások dinamikus bővüléséhez, a legnagyobb mértékű növekedés a szállítás, raktározás területén volt megfigyelhető - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

    A KSH csütörtöki közlése szerint az idei második negyedévben 15,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az első fél évben 13,4 százalékkal haladta meg a beruházási teljesítmény a múlt év azonos időszakáét.
    A helyettes államtitkár hozzátette, az első fél évben a beruházások üteme meghaladta a 13 százalékot, ami értékét tekintve több mint 3100 milliárd forint.
    A PM által az MTI-nek csütörtökön eljutatott közlemény szerint a kedvező adatok az új európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseknek, az Otthonteremtési Programban felfutó lakásépítéseknek, valamint a hatéves bér- és adómegállapodásnak köszönhetőek, hiszen utóbbi hatására 2017-től 9 százalékra csökkent a társasági adókulcs, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb. Mindez pedig erősíti Magyarország tőkevonzó-képességét.
    A beruházások az első fél évben megvalósult 13 százalékos növekedése összhangban van a Konvergencia program 12,8 százalékos előrejelzésével. A beruházások dinamikus bővülése pedig nemcsak az idei évet tekintve, hanem középtávon is erősíti a kedvező gazdasági kilátásokat. A minisztérium várakozásai szerint az erős növekedés folytatódik az év további részében is - olvasható a PM közleményében.