Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: az új munkaerőpiaci program segítségével legalább 50 ezer ember helyezkedhet el a versenyszférában

2018-08-29 13:20:00

A kormány reményei szerint a Pénzügyminisztérium által most elindított új munkaerőpiaci program legalább 50 ezer embernek tud segíteni a versenyszférában való elhelyezkedésben - mondta Varga Mihály az M1 aktuális csatornán szerdán.

    Hozzátette: a új program rugalmasabbá teszi a foglalkoztatás ügyintézését.
    Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatait kommentálva elmondta, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékon áll, amivel Magyarország a harmadik helyet foglalja el az uniós rangsorban Németország és Csehország után. Soha nem dolgoztak még ilyen sokan Magyarországon - mutatott rá.
    Jelezte: ezzel együtt a közfoglalkoztatottak és a külföldön munkát vállalók száma is csökkent.
    A KSH közlése szerint a május-júliusi időszakban az előző év azonos időszakához képest 50 ezer emberrel, 4 millió 484 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, a versenyszférában 92 ezerrel többen dolgoznak.
    Varga Mihály ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a gazdaságban zajló kedvező folyamatok azt eredményezték, hogy 1992 óta, amióta munkaerőpiaci méréseket folytatnak, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon.
    Emlékeztetett: az idei második negyedévben 4,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság, a növekedés pedig mindig magával hozza a munkahelyek számának emelkedését is. A bérek is nőttek, az idei első félévben több mint 10 százalékkal, a megemelkedett keresetek pedig azt üzenik a külföldön dolgozó magyaroknak, hogy érdemes Magyarországon munkát vállalni - fejtette ki.
    Varga Mihály rámutatott: a KSH mostani adataiból is látszik, hogy a külföldön dolgozó magyarok száma csökkent, közülük többen visszajönnek Magyarországra.
    A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a közfoglalkoztatottak közül is egyre többen érzik, hogy van esélyük, lehetőségük arra, hogy elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon, átlépjenek a versenyszférába.