Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Trump-vállalatbirodalom pénzügyi vezetője büntetőeljárás alóli mentességet kapott a Cohen-vizsgálatban 

2018-08-25 11:59:00

Büntetőeljárás alóli mentességet kapott együttműködéséért cserébe pénteken Allen Weisselberg, a Trump-vállalatbirodalom pénzügyi vezetője abban a vizsgálatban, amely Michael Cohen, Donald Trump amerikai elnök volt személyes ügyvédje ügyében folyik.

    Weisselberg az elnök mintegy 500 céget összefogó vállalatbirodalmának, a Trump Organizationnek nem csak egyszerű pénzügyi vezetője: évtizedek óta dolgozik a Trump-családnak, még Donald Trump édesapja hívta a céghez, és azóta minden pénzügyi tranzakciót, beruházást ő felügyel. Ráadásul nem csupán a vállalatbirodalom, hanem Donald Trump személyes pénzügyeit is ő tartja kézben. 
    Elemzők szerint a hét egyik legfontosabb híre, hogy a Michael Cohen ügyében folyó nyomozásban Weisselberg büntetőeljárás alóli mentességet kapott. A nyomozás ugyanis nem csupán Trump volt ügyvédjének banki és adócsalásaira terjed ki, hanem arra is, hogy Donald Trump megsértette-e a kampányfinanszírozási törvényt azzal, hogy Cohen 2016-ban megvásárolta két olyan nő hallgatását, aki azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt az akkor még csak üzletember Trumppal.      Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek, aki ezért cserében hallgatott egyéjszakás kalandjáról Trumppal. Az ügyvéd megvásárolta továbbá egy Karen McDougal nevű Playboy-modell Trumppal folytatott viszonyáról szóló történetét is az egyik bulvárlaptól, majd ezt elsüllyesztette a fiókban. A Trump Organization ezt követően - 2017 februárjában - 420 ezer dollárt fizetett ki Michel Cohennek. A költséget jogi kiadások címen számolták el. 
    Allen Weisselberg együttműködése révén a nyomozók rendkívüli mélységben és részletességgel bepillantást kaphatnak Donald Trump eddig rejtve maradt üzleti ügyeibe.
    Szintén büntetőeljárás alóli mentességért cserébe csütörtöktől együttműködik a nyomozókkal David Pecker is, aki annak az American Media vállalatnak a tulajdonosa, amelyiknek az egyik bulvárlapjától Cohen megvette a McDougal-történet közlési jogait.
    A CNBC televízió információi szerint Donald Trump még nem nyújtotta be a Michael Cohennek történt 2017-es kifizetések dokumentumait az illetékes hivataloknak, és ezzel megsérthette az érvényes törvényeket.  
    Közben Donald Trump Twitter-párbajt folytat Jeff Sessions igazságügyi miniszterrel. Több mikroblogbejegyzésben is azt sürgette, hogy a tárcavezető zárassa le a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkáját, amely arra irányul, hogy feltárja, volt-e összejátszás Trump kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők között a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Sessions azonban nyilvánosan kijelentette: a minisztérium továbbra is politikai befolyástól mentesen fog dolgozni.