Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hőségre és zivatarokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2018-08-24 08:10:00

Több megyére továbbra is a tartós hőség miatt, de számos megyére a heves zivatar, felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében a tartós hőség miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: a napi középhőmérséklet pénteken a nyugati megyékben és északon jellemzően 25 fok alatt, másutt 25, 26 fok körül valószínű.
    A legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok között várható. Késő estére 20-27 fok közé csökken a hőmérséklet.
    Kiemelték továbbá, hogy délelőttig helyenként kialakulhat zivatar, elsősorban északon, északkeleten. A déli óráktól északnyugat felől alakulhatnak ki újabb zivatarok. Majd  délutántól éjfélig általában szórványosan lehetnek szélerősödéssel kísért zivatarok. A Dunántúl északi felében, északi kétharmadában a zivatarokat a délutáni órákban viharos szél kísérheti. Az említett területeken, illetve esetleg északkeleten a zivatarokhoz intenzív csapadék vagy egy-egy helyen felhőszakadás illetve kisebb méretű jég társulhat.
    Heves zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.