Emma napja van. | 2024.04.19

Amerikai pénzügyminiszter: Washington még több büntető intézkedést szabhat ki Ankarára, ha nem bocsátja szabadon a lelkipásztort

2018-08-17 11:59:00

Az Egyesült Államok még erőteljesebb büntető intézkedéseket szabhat ki Törökországra, ha nem bocsátja szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort - jelentette ki a csütörtöki kabinetülés után újságíróknak Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. 

    A tárcavezető a két évvel ezelőtt letartóztatott és néhány héttel ezelőtt házi őrizetbe helyezett amerikai baptista tiszteletes "gyors szabadon bocsátását" szorgalmazta. A várható további büntető intézkedések részleteiről azonban nem szólt. 
    A török hatóságok 2016 nyarán, a puccskísérlet után tartóztatták le a több mint húsz éve Izmirben élő tiszteletest (akinek a felesége egyébként magyar). Azzal vádolták meg, hogy kémkedik az Egyesült Államok javára, valamint tagja és aktív segítője az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának, amelyet Ankara a puccs hátterében sejt. Brunson tiszteletes mindig következetesen cáfolta a vádakat. Csaknem két esztendeig tartó börtön után néhány héttel ezelőtt házi őrizetbe helyezték, ám a szabadon bocsátásáról Ankara hallani sem akar. 
    Washington gazdasági szankciókat foganatosított Törökország ellen, büntető vámokat szabott ki a török acél-, és alumíniumipari termékekre, valamint augusztus elején büntető intézkedésekkel sújtott két török kormánytagot is: a belügyminisztert és az igazságügyi tárca vezetőjét. 
    Donald Trump amerikai elnök telefonon is egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és török külügyi delegáció is tárgyalt a napokban Washingtonban, de nem történt előrelépés az ügyben.
    Szerdán egy török fellebbviteli bíróság elutasította a lelkész kérelmét a házi őrizet megszüntetésére és az ellene hozott utazási tilalom megsemmisítésére. 
    Donald Trump a csütörtöki kormányülésen is szóba hozta Andrew Brunson ügyét, és ismételten azt hangsúlyozta, hogy a lelkész "nagyon is ártatlan ember".