Gedeon napja van. | 2024.03.28

Uniós szóvivő: az EU mindig támogatta az olasz autópályák infrastrukturális beruházásait

2018-08-16 20:26:00

Az Európai Unió mindig  támogatta az olaszországi infrastruktúrába való beruházásokat, legutóbb áprilisban hagyott jóvá az olasz autópályákra vonatkozó tervet, amely mintegy 8,5 milliárd euró (egy euró mintegy 320 forint) értékű beruházást tesz lehetővé, beleértve a genovai régiót is - közölte Christian Spahr az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön.

    A szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "eljött az ideje annak, hogy néhány dolgot tisztázzunk". Olaszországnak a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban mintegy 2,5 milliárd euró áll rendelkezésére az úthálózatra is vonatkozó infrastrukturális beruházásokra - közölte.
    Az utakat és autópályákat az Európai Unió szabályai szerint rendszeresen ellenőrizni kell. Ennek felügyelete és számonkérése a nemzeti hatóságok feladatai közé tartozik - tette hozzá.
    Kedden az olaszországi Genova közelében leszakadt az A10-es autópálya egyik hídja. A balesetben legkevesebben 42-en vesztették életüket. A hídomlás körzetében lévő házakból mintegy 630 embert kellett kimenekíteni. 
     Matteo Salvini olasz  belügyminiszterc szerdán  "az EU Olaszországra kirótt megszorításait" is hibáztatta a tragédiáért, és ígéretet tett rá: a jövőben nem hagyja majd, hogy az EU költségvetési megszorító előírásai miatt szenvedjen csorbát az ország biztonsága.