Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁSZ: a Jobbik ellenőrzése az előírásoknak megfelelő volt

2018-08-14 19:21:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tájékoztatása szerint a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végezték a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzését.

    A számvevőszék az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Jobbik a nap folyamán tudatta, nem indít saját jelöltet a főváros XV. kerületében, szeptember 30-án tartandó időközi polgármester-választáson, mivel az Állami Számvevőszék "törvénysértő" bírsága miatt nem tudnak minden időközi választáson jelöltet állítani. 
    Az ÁSZ a közleményben azt írta, visszautasítják, hogy a Jobbik ismételten törvénysértéssel vádolja az intézményt, és azt javasolják a pártnak, hogy vállalják a felelősséget a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért.
    Kiemelték, a Fővárosi Törvényszék néhány hete jogerős határozatában erősítette meg az ÁSZ alkotmányos pozícióját, amikor kimondta, hogy a számvevőszék jelentése bíróság előtt nem felülvizsgálható.
    Az ÁSZ január 8-i jelentésében megállapította, hogy a párt 2015-2016-ban nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Feltárta továbbá, hogy a párt 2017 első félévében a működéséhez a jogszabályt megsértve összesen 331 660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el - emlékeztettek.
    Kitértek arra is: a számvevőszék július 6-án elfogadta a párt többször kiegészített intézkedési tervét, amelyben a párt a szabálytalanságot elismerve, vállalta a törvénysértő gyakorlat megszüntetését.
    Az ÁSZ tájékoztatása szerint Sneider Tamás, a Jobbik elnöke is elismerte a szabálytalanságot, amikor az ATV Start című műsorának július 3-i adásában arról beszélt, hogy a párt jóval a piaci ár alatt, kedvezményesen jutott plakáthelyekhez 2017-ben.
    Az ÁSZ feladata a párttörvény 2014. január 1-től hatályos előírásai alapján az, hogy megállapítsa a pártok által elfogadott tiltott, nem pénzbeli támogatás értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit a vonatkozó jogszabályi előírások határozzák meg, érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre - olvasható a közleményben.