Emma napja van. | 2024.04.19

Civilek tüntettek Boszniában a migrációs válság miatt

2018-08-13 19:01:00

Mintegy százan tüntettek Bosznia-Hercegovinában, a horvát határhoz közeli Bihac városában a migrációs válság miatt - közölte hétfőn az N1 boszniai hírcsatorna.

    A lakosok szerint a hatóságok kifogásolhatóan járnak el, és a csőd szélére taszítják Bosznia ezen részét. 
    Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint több mint tízezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben Bihac környékén torlódtak fel, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. 
    A hírcsatorna beszámolója szerint a tüntetők egy részének nincs kifogása a migránsok ellen, ők a tarthatatlan körülmények és a migránsokkal szembeni bánásmód miatt demonstrálnak, míg egy másik részüknek elfogadhatatlan a jelenlétük. 
    Az Una-Sanai kantonban, amelynek Bihac a székhelye, többségében muzulmán vallásúak élnek. Az elmúlt hónapokban a lakosság és a vöröskereszt segítette a bevándorlókat.
    Halid Dedic, a demonstráció egyik kezdeményezője elmondta: hét hónappal ezelőtt, amikor először érkeztek nagyobb számban migránsok a városba, a helyi hatóságok nem tudtak szállást, élelmet adni nekik, sem egészségügyi ellátást biztosítani számukra, ezért fertőző betegségek is megjelentek közöttük. Később az élelmiszer- és egészségügyi ellátás rendeződött az ENSZ és más civil szervezetek segítségével, de továbbra sem tudtak szállást biztosítani számukra - hangsúlyozta. 
    Suhret Fazlic, Bihac polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a bosznia-hercegovinai központi kormánynak és a védelmi minisztériumnak nincs semmilyen terve a migránsválság megoldására. 
    Amennyiben nem rendeződik a helyzet, kérni fogják, hogy a migránsokat szállítsák Szarajevóba - tette hozzá. 
    Az illegális bevándorlók Nyugat-Európába akarnak eljutni, de a megerősített horvát határvédelem miatt nem tudnak továbbmenni. Azoknak, akiknek mégis sikerül illegálisan átlépni a boszniai-horvát határt, Szlovéniába is el kell jutniuk. Többségüket elfogják, és visszaküldik Boszniába. Ennek ellenére a határsértések mindennaposak. A horvát hatóságok a hétvégén is több migránst tartóztattak fel.
    Egy 12 fős csoportnak sikerült észrevétlenül egészen a boszniai és a szlovén határ között félúton fekvő Ogulinig eljutnia. Ha nem történik baleset, valószínűleg Szlovéniát is elérik. A csoport tagjai az Ogulintól nem messze lévő erdőben aludtak, amikor kőomlás történt, és kettejükre szikla zuhant. Egyikük azonnal életét vesztette, társa később halt bele sérüléseibe. A bevándorlók hét kilométert gyalogoltak a legközelebbi faluig, hogy segítséget kérjenek. Az eset vasárnapra virradóra történt, de a horvát rendőrség csak hétfőn reggel adott információt a történtekről. 
    A helyi hatóságok szerint a Boszniába érkezett migránsok hatvan százaléka Horvátországon keresztül távozott az országból, amit a horvát hatóságok cáfolnak. Ugyanakkor nemrég Szlovénia is azzal vádolta Horvátországot, hogy nem védi kellőképpen a boszniai-horvát határt, ezért a migránsokat a szlovén hatóságok tartóztatják fel szlovén területen. Míg a szlovén hatóságok naprakész adatokat tesznek közzé a migránsokról a szlovén belügyminisztérium honlapján, a horvát hatóságok hallgatnak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó