Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2018-08-12 20:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra ciklonok vonulnak. Egy már feloszlóban levő alacsonynyomású képződmény frontrendszere a Balti-államok és Ukrajna felett húzódik. Egy másik, jól fejlett légörvény a Brit-szigetek térségében található, ennek felhőzetéből több helyen kiadós (20-35 mm) csapadék hullott. A csúcshőmérséklet a frontok által érintett területeken jellemzően 15 és 20 fok között változik. Európa déli felében ugyanakkor magasnyomás alakítja az időjárást, a sok napsütést csak kevés felhő zavarja. A maximumhőmérséklet általában 30 és 35 fok között változik, csupán Spanyolország egyes tájain van ennél pár fokkal melegebb. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig anticiklonális hatás alakítja, pár fokkal erősödik a nappali felmelegedés.
    
    Várható időjárás hétfő estig
    ----------------------------
    Mindkét nap sok lesz a napsütés, csak kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet az égen. Vasárnap a déli megyékben kis eséllyel kialakulhat egy-egy zápor, később, illetve másutt csapadék már nem valószínű. Kezdetben gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, majd holnap délire fordul, megélénkül, helyenként megerősödik a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 35 fok között valószínű.