Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jövő hétvégén rendezik a Szigetköz legnagyobb művészeti fesztiválját

2018-08-11 10:39:00

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Szigetköz legnagyobb kulturális fesztiválját Mosonmagyaróváron, a Nyári Fesztivál - Szent István Napokat augusztus 17. és 20. között, ahol a közel harminc produkció mellett megtekinthető lesz a Szent Korona másolata és ismét elkészítik a térség legnagyobb halászlevét - tájékoztatta a szervező Flesch Károly Nonprofit Kft. az MTI-t.

    A programsorozat hagyományosan kiállítással kezdődik 17-én a Flesch-központban, ahol ezúttal Bari Janó roma származású festőművész és Gaudi Márton roma származású szobrászművész Úton - PoDrom című közös tárlatát nyitják meg, amely szeptember 15-ig látogatható. 
    A Fehér Ló Közösségi Ház pincéjében a Miskolci Csodamalom Bábszínház és Fabók Mancsi Bábszínháza közös produkcióval, Kapós Böske Magyar népi pajzánságok című darabjával szórakoztatja a felnőtteket, a Szent István király úton felállított nagyszínpadon pedig a Charlie 70 című nagykoncert lesz.
    Szombat délután a Mofém Fúvószenekar koncertje nyitja a programokat a Szent István király úton, később Sóvágó Sándor és gyermekei Családban marad című képzőművészeti kiállítása nyílik a Fehér Ló Közösségi Házban. A kisszínpadon Gájer Bálint, a nagyszínpadon pedig Lovasi '18 nagykoncert lesz.  A napot a kisszínpadon a Latin Combo Cubano koncert és utcabál zárja.
    Vasárnap a Futuránál kialakított Gyereksarokban logikai és készségfejlesztő játékok várják a legkisebbeket, emellett láthatják a pápai Pegazus Színház előadásában a Csemetekertet, a Tapsi kalandjait, valamint a Röfi és a Farkas című darabokat. 
    Kora délután a kisszínpadon Horváth Mónika és Pásztor Ádám, mosonmagyaróvári származású színművészek adnak zenés műsort. Később fellép az Iszkiri Gyerekzenekar, a Kühne Koncert Fúvószenekar és a Bagossy Brothers Company.  A nagyszínpadon a Halott Pénz ad koncert, az estét pedig a Brains koncertje zárja. 
    Augusztus 20-án a Futuránál kialakított Gyereksarokban már reggeltől várják a legkisebbeket, a Mesterségek utcájában pedig egyebek mellett a fafaragással, a csigatészta készítéssel, mézeskalács sütéssel és merített papír készítéssel lehet megismerkedni.  Az ünnepi szentmisét a Nepomuki Szent János-templomban celebrálja Kapui Jenő mosonmagyaróvári plébános háromnegyed kilenctől. A szentmise kezdetétől délig lesz megtekinthető a templomban a Szent Korona másolata. Az ünnepség koszorúzással folytatódik a Szent István szobornál.
    A világi program délelőtt a térség legnagyobb halászlevének elkészítésével folytatódik, ahol idén mintegy kétezer adagot főznek egy 860 literes óriásbográcsban. A kisbajcsi halgazdaság halaiból a helyi Egyetem Étterem szakácsai - Botló Zoltán, Nyírő Róbert és Szőke László - készítik a halászlevet Gráfi Szabolcs vezetésével.
    Kora délután az Új Bojtorján Együttes ad koncertet a gyermekeknek, később fellép a Moson Big Band és Majsai Gábor, a Budapest Jazz Orchestra Tóth Verával, a négy napos programot pedig Ákos koncertje és tűzijáték zárja.