Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2018-08-10 15:55:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Szárazföldünk északnyugati, északi területei fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra arrafelé, valamint a hozzájuk tartozó frontok mentén - Német- és Lengyelországon át egészen az Alpokig - erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Ugyanakkor Kelet- és Dél-Európa időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk keleti és déli vidékein többnyire 28 és 35 fok között alakul. Nyugaton és északon már hűvösebb van, ott 18 és 24 fok között változik a csúcshőmérséklet. Szombat estig a Kárpát-medencét is eléri a fent említett hidegfront, majd vonul kelet felé, de közben fokozatosan gyengül, feloszlik.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Pénteken eleinte gomolyfelhős, napos idő lesz, majd a Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység térségében erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a helyeken elszórtan zápor, zivatar alakul ki. Éjszaka az Alföldön kezdetben kevés lesz a felhő, majd ott is megnövekszik a felhőzet, másutt közepesen és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek. A Dunántúlon és északon többfelé várható zápor, zivatar. Szombaton a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap. Eleinte az ország északnyugati felén többfelé, másutt néhol valószínű zápor, zivatar, majd délután egyre kevesebb helyen lehet csapadék. A déli, délkeleti szél ma a Dunántúlon és a főváros térségében, szombaton másutt is északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik. A zivatarokat néhol felhőszakadás és jégeső, viharos szél kísérheti. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 és 33 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.