Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Ryanair németországi pilótái is sztrájkolnak pénteken

2018-08-08 14:30:00

Sztrájkot hirdetett péntekre a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC), az érdekképviselet így csatlakozik az írországi, svédországi és belgiumi Ryanair-pilóták munkabeszüntetéséhez.

    A VC keddi közleménye szerint a 24 órás sztrájk péntek hajnalban 03.01-kor kezdődik, és érintheti valamennyi Németországból induló Ryanair-járatot. 
    Hangsúlyozták: a munkaadót terheli a felelősség azért, hogy sztrájkhoz vezet a fizetésekről és a munkakörülményekről folytatott egyeztetés, mert a Ryanair vezetősége kizár minden olyan intézkedést, amely a személyi jellegű költségek emelkedéséhez vezet.
    A négy ország Ryanair-bázisait érintő akció az 1984-ben alapított diszkont légitársaság történetének legnagyobb szabású sztrájkja - mutattak rá német hírportálok.
    A Ryanairnél legutóbb az előző héten volt  több országra kiterjedő munkabeszüntetés. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek.
    A Ryanair az üzleti évének június végével záródott első negyedévében 319 millió euró (102 milliárd forint) adózott eredményt ért el. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de meghaladja a szakértők által várt 305 millió eurót.