Emma napja van. | 2024.04.19

John Bolton: Donald Trump "nem fog eltűrni beavatkozást" az őszi választásokba

2018-08-03 10:41:00

Donald Trump elnök "nem fog eltűrni" beavatkozást az őszi félidős amerikai választásokba - írta John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a szenátus demokrata párti frakcióvezetőjéhez, Chuck Schumerhez és demokrata szenátorokhoz intézett levelében, amelyet hétfőn ismertettek. 

    A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az elnök minden korábbi kormányzatnál többet tesz azért, hogy megóvja az amerikai választásokat a külföldi beavatkozásoktól. 
    John Bolton a levélben leszögezte: Donald Trump "széles körű, az egész kormányzatot átfogó erőfeszítéseket tett a választási módszerek és folyamatok védelmére, miközben feltáratta, bíróság elé állíttatta és felelősségre vonatta azokat, akik megpróbáltak törvénytelenül beavatkozni". 
    A levelet Bolton azt követően írta a szenátoroknak, hogy az elnököt többször is heves bírálatokkal illették, mivel egyes megnyilvánulásaival azt a benyomást keltette, mintha nem bízna az amerikai hírszerző szervezetek Oroszországgal kapcsolatos jelentéseiben, és nem adna hitelt az azokban megfogalmazott figyelmeztetéseknek. Az amerikai hírszerzés ugyanis csaknem egyöntetűen arra figyelmeztet, hogy Oroszország változatlanul be kíván avatkozni az amerikai választási rendszerbe. 
    A szenátus demokrata párti tagjai a múlt héten levélben szólították fel a kormányzatot, hogy vonja felelősségre Oroszországot, erősítse meg a különböző kormányzati szervek közötti egyeztetést, és biztosítson a korábbinál nagyobb támogatást a helyi választási bizottságoknak és irodáknak országszerte.
    Bolton erre is válaszul azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat mindezt már megtette. 
    Elemzők szerint nem biztos, hogy Bolton ezzel a levéllel megnyugtatta az elnök bírálóit. A Politico című lap emlékeztetett arra, hogy Donald Trump a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott helsinki csúcstalálkozóján, a sajtókonferencián nem akart nyilvánosan ütközni az orosz elnökkel, és amikor az orosz beavatkozásról kérdezték, azzal válaszolt: nem lát okot rá, hogy Moszkva miért tette volna. Később visszalépett állításától, és azzal magyarázta, hogy nyelvbotlás volt.