Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pablo Casado: a spanyol konzervatív Néppárt nem fogad el engedményeket a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban

2018-08-03 10:19:00

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) határozott és felelős ellenzék lesz, és nem fogadja el, hogy a szocialista kormány engedményeket tegyen a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban - közölte Pablo Casado pártelnök összegezve csütörtöki találkozóját Pedro Sánchez miniszterelnökkel madridi sajtótájékoztatóján.

    A két hete elnökké választott politikus hangsúlyozta, hogy "megalkuvás nélküli" erőt várnak el a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben, és nem támogatják a párbeszédet azokkal, akik szét akarják szakítani Spanyolországot.
    Ha a katalán kormány és a függetlenségi pártok folytatják elszakadási menetrendjüket, a PP kezdeményezni fogja a 155-ös cikk újbóli alkalmazását, amelyet szenátusbeli abszolút többsége fog garantálni - jelentette ki.
    Mint mondta, a kormányfővel beszéltek a terrorellenes politikáról, amelyben a PP álláspontja világos: nem fogja hagyni, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) elítélt terroristáit Baszkföld közelében található börtönökbe helyezzék át.
    A politikus kitért arra is, hogy együttműködésre készek Spanyolország egységének, gazdasági növekedésének és "megérdemelt nemzetközi presztízsének" garantálásában. 
    A migráció kérdésében kiemelte a határvédelem fontosságát, az ország biztonsági erőinek segítését, valamint a migrációs áramlást kibocsátó országokkal történő összefogást.
    Példaként említette Marokkót, Mauritániát és Szenegált, hozzátéve, hogy ezeknek az országoknak nemcsak saját, hanem a Száhel-övezetből, illetve a szubszaharai térségből érkezőket is fel kell tartóztatniuk.
    A pártelnök érvelt egy európai "Marshall-terv" mellett Afrika számára.
    Pablo Casado megjegyezte: továbbra sem látja mi a szocialista kormány "Spanyolország-projektje", és példátlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a kormánypártnak kevesebb képviselője ül a parlamentben, mint a legnagyobb ellenzéki pártnak. 
    Pedro Sánchez kormányfő a találkozót követően Twitter-oldalán azt írta, hogy felelős és lojális ellenzéki szerepet kért a PP elnökétől olyan állami kérdésekben, mint például a migráció, az európai politika vagy a nemi erőszak elleni küzdelem.
    A találkozót a kormánypárt nevében Cristina Narbona elnök értékelte, kifejezve meggyőződését, hogy ez egy új időszak kezdete.
    A szocialista politikus felidézte: pártja azért kormányozhat, mert a parlament többsége támogatta bizalmatlansági indítványát az előző konzervatív kabinettel szemben, és arra kérte Casadót, hogy tartsa nagyobb tiszteletben e demokratikus eszköz legitimitását.