Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elfogtak Németországban egy terroristagyanús szíriai férfit

2018-08-03 08:51:00

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek egy terroristagyanús szíriai férfit Németországban - közölte csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség.

    A 36 éves férfit külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és a háborús fegyverek használatáról szóló törvény megsértésével gyanúsítják a hazájában zajló polgárháborúban folytatott tevékenységével kapcsolatban. 
    A közleményben Hamad A. néven azonosított gyanúsítottat a Baden-Württemberg tartományi Calw járásban lévő otthonában fogták el, és házkutatást is tartottak nála.
    Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint a férfi az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat szíriai szervezeteként számon tartott - mára a Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért - an-Nuszra Front tagjaként tevékenykedett, legkésőbb 2013-tól. Az első időszakban pokolgépeket készítő specialistaként, majd amikor a terrorszervezet fegyveresei elhódították a szíriai kormányerőktől a Tabka nevű várost, kinevezték az iszlám jogrend, a saría betartását ellenőrző helyi testület vezetőjének.
    A közlemény szerint a gyanúsított részt vett számos fegyveres akcióban, a többi között 2013 novemberében a Mahin nevű városnál egy műveletben, amellyel a terroristák elfoglalták a szíriai hadsereg második legnagyobb lőszerraktárát. 
    Azt nem közölték, hogy a férfi mikor és hogyan került Németországba.