Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tüntetések közepette kezdődött meg a volt kampánymenedzser pere

2018-08-01 08:49:00

Tüntetések közepette kezdődött meg Paul Manafort, Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánya volt menedzserének pere kedden a virginiai Alexandriában.

    A pénzmosással, banki és adócsalással vádolt üzletembert tiltakozók fogadták a bíróság épülete előtt. Egy óriási Trump-figurát és táblákat emeltek a magasba, rajta feliratokkal: "Trump nem fog rád időt szentelni" és "Eljött Mueller ideje". Robert Mueller annak a különleges vizsgálóbizottságnak a vezetője, aki a 2016-os elnökválasztási kampányban Donald Trump munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást hivatott feltárni.
    Az amerikai törvények nem teszik lehetővé kamerák jelenlétét a tárgyalóteremben, így Manafort peréről is csupán a bíróságon készült rajzok kerülnek nyilvánosságra.
    A 69 éves Manafort ellen 18 rendbeli bűncselekményben emeltek vádat, a pénzmosás, banki és adócsalás mellett például azzal is vádolják, hogy hamis adatokkal jutott ingatlankölcsönhöz, miután 2014-től, ügyfele, Viktor Janukovics ukrán elnök bukásával elapadt az egyik fő pénzforrása. Manafort valamennyi vádpontban ártatlannak mondta magát.
    Az ügyészek a perben várhatóan részletesen feltárják majd Manafort korábbi ukrajnai tanácsadói tevékenységét, s elemzők arra számítanak, hogy orosz kapcsolatairól is új információk kerülhetnek napvilágra.
    Manafort bűnösségének kimondása elemzők szerint erősítené Robert Mueller vizsgálatainak jogosságát, felmentése pedig Donald Trump állítását, miszerint "boszorkányüldözés folyik" ellene és munkatársai ellen. Robert Mueller egyébként nem lesz jelen a tárgyalóteremben, a per ugyanis nem esetleges összejátszásról szól, hanem olyan bűncselekmények gyanújáról, amelyekre a Mueller-bizottság vizsgálata kapcsán derült fény.
    A most kezdődött pert szeptemberben egy újabb követi, amikor azért vonják majd felelősségre a volt kampánymenedzsert, mert semmibe véve az amerikai törvényeket, nem regisztráltatta magát külföldi állam ügynökeként, és mert eleinte szabadlábon védekezve megpróbált befolyásolni tanúkat.
    Mielőtt 2016-ban csatlakozott volna Donald Trump kampányához, Paul Manafort több republikánus elnök - köztük Gerald Ford és Ronald Reagan - kampányának volt munkatársa, lobbistaként pedig arról vált ismertté, hogy ismert külföldi politikusokat segített tanácsaival. Ügyfelei között tartotta számon például Ferdinand Marcost, a Fülöp-szigetek néhai vezetőjét, vagy a 2014-ben megbukott ukrán államfőt, Viktor Janukovicsot.
    A tanácsadó 2016 májusában csatlakozott Donald Trump kampánycsapatához, de nem sokkal ezt követően kiderült, hogy elhallgatta a volt ukrán elnöknek végzett, dollármilliókat fialó tanácsadói tevékenységét, s ezért 2016 augusztusában távozni volt kénytelen a kampánycsapatból.
    A tárgyalást megnyitó perbeszédében Uzo Asonya ügyész - aki Robert Mueller bizottságával dolgozik együtt, leszögezte: "Paul Manafort hazudott". "Éles eszű hazudozónak" nevezte Paul Manafort-t, aki globális hálózatot épített ki, hogy elkerülje az adózást az Egyesült Államokban. Elmondta, hogy a volt menedzser három külföldi országban több mint 30 bankban helyezte el az Ukrajnából származó jövedelmét. "Önmagát és a pénzt Paul Manafort a törvény elé helyezte" - fogalmazott Uzo Asonya, és kifejtette, hogy fényűző életmódját a volt menedzser ezekből a "titkos bevételekből" finanszírozta.
    Az ügyész többször is az esküdtekhez fordult, közölve, hogy mindazt, amit mond "a bizonyítékok majd alátámasztják". A bíró figyelmeztette őt, hogy mondandóját ne az esküdtekhez intézze.
    A védelem nyitóbeszédét Thomas Zehnle ügyvéd mondta el. A felelősséget az ukrán oligarchákra - Manafort ügyfeleire - és amerikai üzlettársaira hárítva azt állította, hogy az ukránok és üzleti partnerei választották azt a megoldást, hogy Manafortot offshore-számlákon keresztül fizetik ki. Állítása szerint Paul Manafort csupán miattuk nyitott titkos számlákat. Zehnle ügyvéd hangsúlyozta, hogy Manafort megbízott helyettesében, Rick Gatesben, akinek biztosítani kellett, hogy mindent törvényesen bonyolítsanak. Gates korábban bűnösnek vallotta magát, vádalkut kötve együttműködik a Mueller vezette vizsgálóbizottsággal, és a mostani perben a vád tanúként idézi meg Manafort ellen.