Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palóc Világtalálkozót rendeznek a hétvégén Cserháthalápon

2018-07-30 17:27:00

Palóc Világtalálkozót rendeznek péntektől a Nógrád megyei Cserháthalápon, a háromnapos program célja az összetartozás erősítése, a Palócföld hagyományainak, értékeinek bemutatása és életben tartása - közölte az MTI-vel a szervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára hétfőn.

    Berze Mariann elmondta: péntektől vasárnapig 36 kórus, 35 kortárs költő és író, 14 képző- és népművész, nyolc zenekar, öt hagyományőrző közösség és 13 táncegyüttes mutatkozik be az ötödik alkalommal megrendezett világtalálkozón.
    A tari székhelyű, 2009-ben alakult Tar Lőrinc Baráti Kör Egyesület célja, hogy olyan közösséget hozzon létre, amely összetartásra buzdít, és erősíti az egymás iránt érzett felelősséget. Céljai közé tartozik a magyarság ősiségének kutatása, hagyományainak ápolása, megélése is.
    A palócok földjén a határon túli Felvidéket és Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.
    Berze Mariann tájékoztatása szerint pénteken délután a Kék pántlika népdal- és mesemondóverseny döntőjével nyitják meg a találkozót. A Tormay Cecile Társaság vezetésével palóc írókról és költőkről emlékeznek meg, előadás hangzik el Palócföld címeréről, fellép Dévai Nagy Kamilla énekes-gitáros, megtartják a Magyarok Istenének ünnepét, és meggyújtják a palócok tüzét.
    Szombaton egész nap zajlanak a hagyományőrző műsorok, bemutatkozik az Ős-Hun Magyar Történelmi Kör, a Sárkányos Lovagrend Tizenhatos Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport, író-olvasó találkozókat, koncerteket rendeznek. Idén is lesz Palóc Lakodalmas, délután indul el a lakodalmas menet, ezzel párhuzamosan zajlik a Palóc Lovas Barantások bemutatója, az Aranykard Sárkánylovagok íjászbemutatója, de kovács, kosárfonó és bőrdíszműves is betekintést enged mesterségébe. Este népzenei koncert után tüzes bemutató, majd tábortűz zárja a napot.
    A Palócok Összefogásának Napja lesz a vasárnap. Szentmisét tartanak a palócok összefogásáért, megmaradásáért, a mise után pedig a résztvevők Ipolybalogra indulnak a Szent Korona Ünnepre, amelyet idén tizennegyedszer rendeznek meg a szlovákiai településen.