Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fenyő-gyilkosság - Levették a nyomkövetőt Gyárfás Tamásról

2018-07-29 09:51:00

Kifizette a 200 millió forintos óvadékot, így levették a nyomkövetőt Gyárfás Tamásról - közölte ügyvédje szombaton az MTI-vel.

    Bánáti János azt mondta: Gyárfás Tamás már csütörtökön befizette az összeget. A bíróság is kimondta, Gyárfás Tamás már nincs lakhelyelhagyási tilalom alatt. Ugyanakkor időről időre be kell jelentkeznie a rendőrségen.
    Gyárfás Tamás személyi mozgásában már semmilyen módon nincs korlátozva, külföldre is utazhat, így nemzetközi kötelezettségeinek is eleget tud tenni - tette hozzá az ügyvéd.
    Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja. A médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat. 
    A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, semmi köze Fenyő János meggyilkolásához.
    A Fővárosi Törvényszék keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Gy. T. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízta P. T.-t, ölesse meg Fenyő János médiavállalkozót. Gy. T.-t felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják.
    Az elsőfokú bíróság - a terhelt bűnügyi felügyeletét fenntartó és a 100 millió forintos óvadékot megállapító - határozatával szemben az ügyészség jelentett be fellebbezést.
    A másodfokú bíróság döntésében kiemelte: az óvadék mértékének meghatározásakor különös figyelemmel kell lenni a bűncselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsított személyi körülményeire és vagyoni helyzetére. A gyanúsított által bevallott vagyon és az általa óvadékként felajánlott összeg alapot szolgáltat ahhoz, hogy az óvadék első fokon megállapított mértékét a törvényszék megemelje. Mindezek alapján a másodfokú bíróság az óvadékot 200 millió forintban határozta meg.