Emma napja van. | 2024.04.19

Palkovics: legyen saját termékük a magyar vállalatoknak!

2018-07-27 17:50:00

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint Magyarország sikerességéhez nagy szükség van arra, hogy legyen saját termékük a magyar vállalatoknak.

    A miniszter a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott előadásban mutatta be az általa vezetett minisztériumot, és beszélt a tárca stratégiájáról.       Hangsúlyozta: a kormánynak a vállalati innovációval foglalkoznia kell, mert annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több támogatást nyújtottak erre, a pénzt a vállalatok felhasználták, de Magyarország nem tudott előre lépni az innováció területén, és az EU-s rangsorban változatlanul a 21. helyet foglalja el. 
    "Olyan szabályozási környezetet kell létrehozni, amely ösztönzi a vállalatokat, hogy túllépjenek a technológiai gáton. Legyen mindenkinek egy mérnöke!" - fogalmazott a miniszter.  
    Palkovics László elmondta: az általa vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a globálissá vált kihívásokra adott technológiai válaszokat próbálja összegyűjteni. 
    Közölte: az ITM alá tartozik a nagy infrastruktúrák működtetése. Keretében külön államtitkárság foglalkozik az energetikával és klímapolitikával, a közlekedéssel és logisztikával, az infokommunikációval, és a fenntartható rendszerekkel. 
    Hozzátette, a fenntartható rendszerek államtitkársága, amelyhez például a zöld gazdaság és a hulladékkezelés kérdései tartoznak, azt a feladatot kapta, hogy a tárca minden döntését a fenntarthatóság szűrőjén futtassa át. Külön államtitkárság foglalkozik a tárcán belül az EU-s ügyekkel. 
    A tárcavezető egy sor olyan tervezett intézkedést megemlített, amelyek a tárca hamarosan nyilvánosságra kerülő stratégiájában szerepelnek. Innovatív feladatnak nevezte az okos mérők bevezetését a háztartásokba, a Volán és a MÁV közlekedési rendszerének összehangolását, az egységes jegyrendszer kialakítását. Hangsúlyozta: úgy kívánják fejleszteni a nagy infrastruktúrákat, hogy ezekre rá lehessen építeni a piaci vállalkozások innovációit.