Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmérés: a könyvelőknek leginkább az új adminisztrációs kötelezettségek jelentenek nehézséget

2018-07-27 13:24:00

Az adótanácsadó és könyvviteli szolgáltatóknak leginkább az ellenőrzésekhez kapcsolódó új adminisztrációs kötelezettségekkel összefüggő terhelés jelenti a legnagyobb nehézséget - közölte a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete a 2018 tavaszán végzett felmérésük megállapítását pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint az új IT-eszközök elterjedését majdnem annyian érzik pozitívnak, mint ahányan fenyegetőnek. Nem önmagukban a technológiai fejlesztések jelentenek nehézséget a szakembereknek, hanem az, amely növeli az adminisztrációs terhelést - írja közleményében a szakmai szervezet.
    Az informatikai változásokhoz hasonlóan megosztja a válaszadókat a szakma megszűnésétől való félelem, a válaszadók közel fele sokat foglalkozik ezzel a problémával, egyharmadukat viszont nem nagyon érdekli ez a kérdés, és több mint tizedük nem gondolt még erre egyáltalán. 
    A válaszadók háromnegyede a szakma összefogásának hiányát nagyon kritikusan értékeli, ugyanakkor az egyéni alkalmazkodási képességükkel kapcsolatban bizakodóbbak.
    Az egyesület közölte, többen hangsúlyozták, hogy az érdekképviselet fontos célterülete lehetne a szakmai presztízs növelése a piaci szereplők körében, a zugkönyvelők kiszűrése, az ügyfelek elvárásainak menedzselése.
    Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a közleményben kiemelte, a szakmabeliek többsége tisztában van a környezetében zajló változási folyamatokkal, jórészt szükségét is érzi ezeknek, jövőjük szempontjából a legveszélyesebbnek a szakemberek közös fellépésének hiányát értékelik, egyéni alkalmazkodási stratégiájukkal elégedettebbek.