Gedeon napja van. | 2024.03.28

Draghi: a protekcionizmus az euróövezeti növekedést veszélyezteti

2018-07-26 19:20:00

Elsősorban a protekcionista törekvések veszélyeztetik az egyébként tartósnak és fenntarthatónak ígérkező euróövezeti gazdasági növekedést az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi szerint.

    Mario Draghi az EKB kormányzótanácsának csütörtöki monetáris politikai döntéshozó ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a már ismert kockázatoknak, valamint elsősorban az éleződő világkereskedelmi feszültségnek kitéve ugyan, a legutóbbi monetáris politikai ülés óta érkezett információk által is megerősítve az euróövezeti gazdaság széles alapokra támaszkodó stabil növekedési pályán halad. 
    Mindazonáltal a növekedés ütemének fenntartása továbbra is indokolja monetáris ösztönzők alkalmazását - mutatott rá az euróövezeti jegybank elnöke. Az EKB ezért is döntött az irányadó kamatlábak rekordalacsony szinten hagyása és a mennyiségi monetáris ösztönzők, az eszközvásárlási program csökkentett keretösszegű fenntartása mellett az év végéig. 
    Elmondta: a tartósnak és fenntarthatónak ígérkező növekedés alapján szinte biztosra vehető, hogy az euróövezeti inflációs pálya is a kitűzött cél felé halad és az eszközvásárlási program fokozatos kivezetése után is megtartja a célhoz közeli szintet.
    A növekedési kockázatok egyik leglényegesebb eleméről, a fokozódó világkereskedelmi feszültségről szólva Mario Draghi "jó jelnek" nevezte a Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke között a kereskedelmi nézeteltérések elsimításáról megkezdődött tárgyalásokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megbeszélések kimeneteléről még korai lenne ítéletet alkotni. Az európai növekedést veszélyeztető protekcionizmus veszélye mindenesetre továbbra is fennáll - figyelmeztetett.
    A növekedést veszélyeztető tényezőként hozta fel Mario Draghi az erősödő pénzpiaci volatilitást is, ami szerinte megköveteli, hogy az EKB szorosabban figyelemmel kövesse a fejleményeket. 
    Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki monetáris politikai ülésén a piaci várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. 
    A kormányzótanács egyúttal jelezte, hogy az irányadó kamatokat az inflációs cél függvényében legalább 2019 nyaráig a mostani rekordalacsony szinten szándékozik tartani. Bejelentették: a mennyiségi monetáris ösztönzőként alkalmazott eszközvásárlási program keretösszegét a jelenlegi havi 30 milliárd euróról szeptembertől decemberig 15 milliárd euróra csökkentik és az év végével meg is szüntetik.