Tivadar napja van. | 2024.04.20

A püspöki konferencia új titkára: az egyháznak meg kell értenie a gyorsan változó világot

2018-07-25 13:55:00

Az egyháznak meg kell értenie a gyorsan változó világot, s közben változatlanul ugyanazt a Krisztust kell hirdetnie - összegezte eddigi és jövőbeli szolgálatát Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) távozó rektora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) új titkára az MTI-nek, Rómából való távozásakor.

    A PMI-t 2011-től vezető Tóth Tamás elmondta, érdekes volt számára látni, hogy Róma és Európa is mennyit változott az utóbbi hét év alatt.
    "Amikor átvettem a Pápai Magyar Intézet (PMI) vezetését, még XVI. Benedek volt a pápa: azóta a pápa korára tekintettel lemondott, új egyházfőt választottak, Ferenc pápa szentévet vezetett, több püspöki szinódust tartottak a Vatikánban" - idézte fel a jelentősebb egyházi eseményeket. Tóth Tamás a magyar vonatkozású történések között kiemelte, hogy Erdő Péter bíboros volt a főrelátora a 2014-ben és 2015-ben a családról szóló két püspöki szinódusnak, valamint Veres András püspök, az MKPK elnöke vezette a magyar püspöki karnak az apostoli szentszéknél zajlott ad limina látogatását.
    "A világ gyorsan változik, az egyháznak meg kell értenie a gyorsan változó világot és ezzel egy időben változatlanul ugyanazt a Krisztust kell hirdetnie" - mondta Tóth Tamás.
    Hozzátette, hogy a PMI-nek 2011 óta több mint harminc hallgatója volt. A Róma belvárosában működő intézet jelenleg egyszerre nyolc-kilenc papot tud befogadni, akik a különböző római pápai egyetemeken posztgraduális tanulmányokat folytatnak, licenciátust vagy doktori fokozatot szerezve. "A legfontosabb tudás számukra azonban a "Romanitas" elsajátítása, vagyis annak megértése, hogy Róma a mai napig történelmi bölcső, kulturális emlékek őrzője, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye és nemzetközi kapcsolattartási helyszín is egyben. Ez a nemzetközi szellem segítheti őket, hogy hazatérve egyházukat és hazájukat tudják gazdagítani" - jelentette ki a PMI távozó rektora.
    Egyháztörténészként hozzátette, hogy szerzője volt a PMI történetét magyarul és olaszul is bemutató, tavaly megjelent könyvnek, amelyben ritka felvételek is láthatók a pápai intézet múltjáról és egykori növendékeiről. "A PMI első évfolyama 1928-ban indult. Ez Róma városában nem számít túl régi alapításnak, gazdag múltunkra azonban joggal büszkék lehetünk és erőt meríthetünk belőle" - jegyezte meg Tóth Tamás.
    Hangsúlyozta, hogy vezetése alatt sikerült rendezni a PMI jogállását a 2013-ban módosított, a Szentszék és Magyarország között létrejött államközi szerződéssel. Elmondta, sikerült felújítani az intézet hetvenes évek óta korszerűsítésre váró belső berendezését is. Hozzátette, hogy a római Falconieri-palota második emeletén található PMI hamarosan újabb szárnnyal bővülhet, ami az intézet hallgatóinak számát is növelheti.
    Az MKPK tavaszi rendes ülésén választotta meg a testület új titkárának Tóth Tamást. A római Collegium Germanicum et Hungaricum egykori növendéke, aki a római Pápai Gergely Egyetemen szerzett egyháztörténeti doktorátust, néhány éves plébániai szolgálatot követően 2007 és 2011 között a budapesti apostoli nuncius titkára volt. Több egyháztörténeti mű szerzője, 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, 2013-ban pápai káplán címmel tüntették ki.
    Elmondta, a PMI rektora a MKPK római ügyvivője, vagyis a Magyar Katolikus Egyházhoz kötődő római feladatokat is ellát, valamint egyházi tanácsosként segíti a szentszéki magyar nagykövetek munkáját. Tóth Tamás kiemelte a volt szentszéki nagykövettel, Győriványi Gáborral, és jelenlegi utódával, Habsburg-Lotharingiai Eduarddal és munkatársaikkal való szoros együttműködést.
    Tóth Tamás elmondta, római szolgálata alatt közelről megismerte a vatikáni hivatalok működését, a "vatikáni tempót". Személyes élményei között említette, hogy nem kizárólag hivatalos alkalmakkor adatott lehetősége a pápát köszönteni, néha előfordultak véletlenszerű találkozások is: egyszer a vatikáni Szent Márta-ház portájánál állt sorban, amikor beállt a sorba az itt lakó Ferenc pápa, aki szintén szeretett volna a portán valamit elintézni.
    "Remélem, a Rómában töltött évek és itt szerzett tapasztalatok a püspök atyák bizalmából kapott új munkahelyemen segítenek, és mindezt a magyar egyház javára tudom majd fordítani" - mondta Tóth Tamás.