Andrea napja van. | 2024.04.18

Programok a Magyarság Háza szervezésében

2018-07-20 13:59:00

Az elmúlt félévben több száz programot rendezett a Magyarság Háza a Mátyás király-emlékév jegyében a Kárpát-medencében, az eseménysorozat decemberben a Szent István-bazilikában egy ünnepi koncerttel zárul - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    A Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából rendezett, január óta tartó emlékév során többek között koncertek, kiállítások, tudományos konferenciák, reneszánsz szabadtéri programok követik egymást szerte a Kárpát-medencében a Magyarság Háza szervezésében - mondta el a műsorban Csibi Krisztina, a Magyarsága Háza igazgatója. Kiemelte, hogy több fesztivál helyszínén szerepelt már és nagyon népszerű az az interaktív foglalkoztató sátor, amelyben Mátyás királyról szóló tudáspróba várja a látogatókat, továbbá reneszánsz kori öltözetekbe is belebújhatnak a vállalkozó kedvű érdeklődők.
    Beszámolt arról, hogy pénteken zár Lendván a Mátyás király - Mecénás és katona című vándorkiállítás, amely ezután többek között Bonyhádon és a kolozsvári magyar napokon is látható lesz majd, emellett Székelyföldön és Kárpátalján több helyszínen megtekinthetik még az érdeklődők - tette hozzá. Az uralkodó életének főbb eseményeit felelevenítő tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült kompozíciói tekinthetők meg.
    Jelenleg a Magyarság Házában a reneszánsz kort megidéző kézműves kiállítás látható nyár végéig. Az emlékév lezárásaként, novemberben pedig tudományos konferenciát rendeznek Bécsben külhoni előadók részvételével, ahol látható lesz a Mátyás király - Mecénás és katona című vándorkiállítás is. Decemberben a Szent István-bazilikában egy ünnepi koncerttel zárul a Mátyás király emlékév - számolt be az igazgató.