Andrea napja van. | 2024.04.18

Európa önbizalmának megújítását szorgalmazza a német államfő

2018-07-19 17:29:00

Európa önbizalmának megújítását szorgalmazza Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök Donald Trump amerikai elnök Európai Unió elleni támadásaival szemben - derül ki abból a csütörtökön megjelent interjúból, melyet a német elnök a Passauer Neue Presse című lapnak adott.

    "Kétségtelen, hogy kockázatot jelent számunkra az a mód, ahogyan politizál" - mondta Trumpról Steinmeier, aki azt tanácsolja az európai politikusoknak, hogy ne összpontosítsanak ebben a vitában túlontúl és tartósan Trumpra.
    "A fejlődés, amely a háború utáni hét évtizedben a transzatlanti kapcsolatokban történt, túl értékes ahhoz, hogy csak azért sutba vágjuk, mert a jelenlegi amerikai elnök politikája nem tetszik" - húzta alá a német államfő, aki hivatalba lépése előtt a szociáldemokrata pártban politizált, és német külügyminiszter volt.
    Frank-Walter Steinmeier szerint tudomásul kell venni, hogy ha az európai országok nem tartanak ki egymás mellett, akkor még a legerősebb európai államok sem rúghatnak már labdába a világban.
    Csak ha kitartunk egymás mellett "akkor leszünk olyan helyzetben, hogy legalább egyenrangúnak tekintsenek minket az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával" - hangsúlyozta a német elnök az interjúban, melyet a ZDF német közszolgálati televízió honlapja szemlézett.
    Steinmeier szerint a legutóbbi NATO-csúcs óta világos, hogy vitát kell kezdeni arról, hogyan erősíthető meg a szövetség európai szárnya, és nem az a döntő, hogy a tagállamok bruttó hazai termékük 2 százalékát katonai kiadásokra fordítsák, hanem az, hogy az Európai Unió tagállamai mit tartanak a saját védelmük fenntartása szempontjából szükségesnek.
    A német elnök az európai külpolitika felelősségéről is beszélt. Mint fogalmazott: nem lehet automatikusan hátradőlni. Az EU déli szomszédságáról szólva azt mondta például: sem az Egyesült Államok, sem más "nem fogja helyettünk ott elvégezni a munkát".